Här bloggar våra handledare

Vi startar en ny sida nu i Corona-tider för att på något sätt försöka tipsa eller roa våra medlemmar som den här vårterminen 2020 inte har några kurser eller kaféer att gå på.

Käppar i hjulet

Saknar er deltagare som inte fick chansen att få del av de kurser ni valt denna senare del av terminen. Ni vet, man laddar som kursledare och tänker, det här vore roligt att berätta om eller visa er. Så fick man inte det. Du fick heller inte tillfälle att gå den kurs du valt och hade kanske också velat berätta om något, eller hade frågor som du äntligen skulle få svar på.

Så kommer den där lilla osynliga varelsen och sätter käppar i hjulet. Visst, jag vill inte smitta dig och vill inte bli smittad själv. Bra om vi klarar oss på grund av dessa och många andra försiktighetsåtgärder. Vi gör nytt försök till hösten och/eller våren.

Vi bor inte så långt från kyrkan här ute på landet. Där ringer man i klockorna tre minuter klockan 17.00 varje dag. Som påminnelse om att sända en tanke till de som är sjuka, har sjuka i sin närhet eller fått sorg. Men också för att den som hör klockarna stannar upp och tänker att det gör kyrkan för att dom tänker på oss.
Apropå det så har faktiskt prästen och kantorn spelat in en fin gudstjänst tillsammans och lagt ut det på Facebook. Så de är också tränade i att kommunicera digitalt.

Men det känns ändå en del när barnbarnen står ute på gatan och vinkar och vi får kommunicera från dörren. Jodå, man kan ju gå ut gå med dem också, men de små barnen är spontana och snart är de för nära. Farligt nära enligt myndigheterna.
Konsumtionen har ju ökat på TV-tittandet. Dessa spännande och fina serier som finns på Netflix, HBO och SVT play. Så när man har släpat sig runt byn och samlat på sig en 5 till 10 000 steg, då får man både kaffe och TV-spänning.

Ibland smiter vi ut, hustrun och jag. I bilen smittar vi ju ingen, förutsatt att ingen krockar med oss och vi måste mötas i chockat eller i ilsket tillstånd med någon annan. Håll därför avståndet i trafiken också. Man glider runt i de nybyggda kvarteren och kanske tar med någon hämtmat hem. Så rullar dagarna på.
Tillsammans har vi rensat min garderob på skjortor. Det blev 8 stycken till Erikshjälpen. Älskade skjortor som nu inte följt med i utvecklingen, utan stannat i växten.
Håll huvudet kallt, hjärtat varm och händer rena och lev väl.
Bo Skandevall

Snabbhjälp i Windows 10

Om du söker efter Snabbhjälp i din dator så kommer bilden här till höger upp på din skärm.

Med hjälp av den här appen kan någon annan:
- Ta över din dator, han får upp din skärm på sin dator. Du ser hela tiden vad han gör.
- Istället kan han välja att bara se din skärm på sin dator men han kan inte göra något.

För att detta ska kunna ske får du en 6 siffror lång kod av den som ska hjälpa dig. Den koden skriver du in i rutan ”Kod från assistenten”. När det är gjort och du tryckt på Enter-tangenten får du frågan om du tillåter att assistenten tar över din dator. Svarar du Ja på den frågan så får assistenten upp din datorskärm på sin dator och kan hjälpa dig med det du behöver.
När du avslutar så tas förbindelsen ner och assistenten har inte längre kontakt med din dator.

Ska du hjälpa någon annan så klickar du på länken ”Hjälp någon annan” då får du den kod som den du ska hjälpa fyller i enligt ovan.

Detta är ett suveränt verktyg, inte minst i dessa Corona-tider.

Låt inte någon du inte litar på ta över din dator, det är förstås självklart.
Janerik Sundh

Handla mat On-line

Igår kväll var det dags att hämta maten vi beställt i vår närbutik, Kvantum Teleborg. Vi hade två olika beställningar som vi kunde hämta på samma gång. Dels en 3-dagars Vego-kasse, dels en kasse med andra varor som vi valt ur deras sortiment. Jag hade börjat med att se filmen ”Handla mat online” https://youtu.be/TrBngKw0sWk , enkel och instruktiv!

När man vill handla loggar man in via sitt mobila BankID. Väl inne på butikens sida väljer man tid för hämtning eller hemleverans, det dröjer i regel ett par dagar innan det är klart. Det är många som handlar online!
Som i annonserna finns veckans erbjudanden först på sidan, i sökrutan ovanför skriver man önskad vara och då visas butikens sortiment inom den varugruppen. Bara att välja och vraka alltså! Av grannen hade jag lärt mig att t.ex frukt skriver man antal om det inte finns speciella förpackningsstorlekar, dom hade fått en banan och ett äpple, vilket var i minsta laget!
När man är klar ser man en lista på alla sina varor inkl pris, man kan lägga till o dra ifrån som man vill. Är man nöjd betalar man i kassan. Affären reserverar en ngt högre summa beroende på att vikten på frukt och dylikt varierar något. Detta är justerat på kvittot man får vid hämtning.

Hur gick det då? Jo allt funkade bra för oss, en vara hade tagit slut och den var borträknad på kvittot. Vegokassen för 4 personer i 3 dagar skulle utan vidare räcka till 6 middagar för oss två! Kul att testa, dagens middag ”Krämig risotto med sojabönor, tomater och champinjonsallad” smakade bra!
LYCKA TILL!
Inga Markensten

Tid att odla

Har ni upptäckt vad mycket tid det finns nu, när varken SeniorNet eller Senioruniversitetet är igång? Inga barnbarn att hämta eller sysselsätta, ingen bio, inga konserter heller för den delen.
Själv har jag , som vanligt när det ljusnar på våren, fått odlingssug. Satsar på doftande luktärter i år, utvalda sorter beställda på nätet hos Cecilia Wingård, här är hennes butik. Hon är ”The Queen of Luktärter”, skrivit en fin bok i ämnet och har Luktärtsfestival i Hallarup i Skåne varje år i juli.

Återkommer imorgon och berättar om min första matkasse från ICA som jag ska hämta ikväll.
Inga Markensten

E-handel på apoteket

På Internetkafé Tallgården sa en av deltagarna för några veckor sedan att han numera alltid handlar på nätet när det gäller inköp på apotek. Smart och även billigare.

I veckan behövde jag köpa nytt schampo, jag har ett som bara finns på apoteket, och jag behövde också Alvedon. Jag gick in på apoteket.se och jodå det fanns både schampo och Alvedon så jag beställde 2 flaskor schampo en förpackning Alvedon. Betalning kunde ske med kort, direktbetalning via internetbank, faktura eller månadsfaktura.

Jag valde direktbetalning via min internetbank och det fungerade klockrent. Det var bara leveransen som inte fungerade som jag hade tänkt mig. Brevet blev för stort, det gick inte att lägga i brevlådan så jag fick hämta brevet på mitt utlämningsställe. Summan av varornas ordinarie pris var 295 kr, men här kostade inköpet 245 kr. 50 kr billigare alltså. Ingen kostnad för frakt heller. 
Det finns förutom apoteket.se även apotea.se och kanske fler. Vill du lägga till något, kommentera eller fråga så kan du klicka på mitt namn här nedan så får du min e-postadress.
Janerik Sundh

Att handla hamburgare

En tisdag för några månader sedan var jag ensam hemma så jag tänkte äta lite skräpmat. MAX hamburger-restaurang ligger ju ganska nära min bostad. Men jag går inte dit och beställer mat.
Jag startade MAX-appen, valde att starta en beställning, jag valde restaurangen på Teleborgsvägen. Sedan valde jag att Ta med istället för Äta där och så tryckte jag på välj Måltid.

Det fanns 39 (trettionio!) olika måltider att välja mellan. Jag valde Orginalmål, det borde väl vara en hamburgare. Sedan kom det upp ett fönster att jag kan lägga till en extra Orginalburgare 90 g / Crispy fries mellan eller stor / Läsk mellan eller stor. Sedan kom det upp ytterligare ett fönster med nya tillval: Plusmeny, Lägga till dip , Lägga till ännu mer. När jag var färdig med alla val så visades vad jag valt och att det kostade 96 kr.

Nu skulle jag välja hur dags jag vill hämta maten, valen var Direkt 4 minuter eller fick jag själv välja klockslag när jag skulle hämta. Slutligen, betala med kort eller PayPal. Jag valde bankkort och knappade in kortnumret, giltighetstiden och CVV-koden. Gissa vad som hände? Jag fick upp meddelandet att betalningen misslyckades! Varför då? Kom då på att mitt bankkort är naturligtvis spärrat för internetköp! Loggade in i internetbanken och öppnade för internetköp och gjorde om betalningen och nu gick det bra.

Jag valde att hämta kl 18:20. 18:13 fick jag ett sms att min måltid tillagas nu. 18:17 kom ett nytt sms Din måltid är klar, nummer 4316. Jag kom 18:20 och påsen med måltiden stod på bänken, på tavlan stod det att 4316 var klar. Jag tog påsen och muggen och fyllde på med Cola och körde hem och åt upp maten.

Det var nog tredje gången på ett och ett halvt år som jag köpte hamburgare men som den IT-freak jag är så tyckte jag att det här med appen det var det som var höjdaren. Men nu kan jag ju den så då blir det nog ingen hamburgare på ett tag.
Janerik Sundh