Här bloggar våra handledare

Vi startar en ny sida nu i Corona-tider för att på något sätt försöka tipsa eller roa våra medlemmar som den här vårterminen 2020 inte har några kurser eller kaféer att gå på.

App med offentlig konst i Växjö

Precis utanför vår bostadsrättsförening Strandsnäckan 2 finns en stor skulptur i röd marmor. Jag fotograferade den idag, jag hade ingen aning om vad det var och ingen jag frågat har heller kunnat säga vad det är.

Men det finns en app som heter Offentlig konst i Växjö, jag läste ned den och då kunde jag läsa att skulpturen heter Minne av utvandringen till Minnesota. Den är skapad av Kenneth Johansson 1992. Den andra halvan av skulpturen är placerad i Duluth i Minnesota.

Appen Offentlig konst i Växjö beskriver över 100 offentliga konstverk i Växjö med bild och text. De finns utplacerade på kartan också så det är lätt att hitta dem.

Janerik Sundh

Hösten är vacker

I mina ögon är naturen som vackrast på hösten, särskilt soliga dagar som den vi haft idag. Bilden här till höger är tagen i Strandbjörket idag.

Det gäller att passa på att vara ute när det är vackert och jag gillar att cykla, och jag cyklar för det mesta Hälsans stig, det är runt Växjösjön och Trummen.

I början på oktober brukar jag också försöka ta en bild på Piladiket.

Det är diket på Linnégatan i höjd med Kungsmadskolan. Den här bilden här till höger tog jag den 6 oktober i år.

Vi kör på men vill gärna höra vad ni vill

Vi kör en hel del kurser nu i höst. Men det måste bli i liten skala, de flesta av oss tillhör ju riskgruppen, både handledare och elever. Så nu har vi kurser med 5 - 8 deltagare istället för som tidigare 8 - 14 deltagare per kurs. I mötesrum 3, på andra våningen där vi tidigare kunde vara upp till 14 kursdeltagare, där är vi nu max. 8 deltagare, i de andra rummen är det max 5 deltagare. Nu sitter det en person vid varje bord istället för 2 och fikat har vi hoppat över, det är för stor risk att vi inte klarar den fysiska distansen på 2 meter då. Ingen närkontakt över huvud taget, minst 2 meters avstånd till varandra ska vi hålla.

Det finns ett par platser kvar till kurserna som startar kring den 12 oktober, men vill du vara med så får du ringa den kommande veckan. Kursinnehåll och telefonnr hittar du på vår förstasida. Klicka här.

Finns det ingen kurs som passar dig? Klicka på mitt namn här nedan så ser du min e-postadress, skriv ett par rader. Det behöver inte vara konkret men ge mig en hint om vad det är du vill eller behöver. Tycker du inte om att skriva så ring istället. Du ser telefonnumret på förstasidan.
Janerik Sundh

Nu backar Länstrafiken

Länstrafiken har ändrat biljettsystem så att man kan åka med Resekortet igen!

Dom har bestämt sig för att använda de gamla läsarna ett tag till och flyttar dem bakåt i bussen. Det kommer att fungera en obestämd tid, kanske året ut.

Så om du inte hunnit ta ut din reskassa och makulerat Resekortet så kan du fortsätta att åka med det en tid till. Samtidigt gäller att du kan/ska köpa biljett i den nya appen om du inte har Resekort!

Inga Markensten

Kursanmälan imorgon 31/8

Just nu sliter vi för att i morgon kunna publicera de kurser vi kan köra den här hösten. Vill du gå kurs i höst så titta in på vår hemsida, Förstasidan (Start) imorgon den 31 augusti.

Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så här står det på deras hemsida:

Tips på hur man kan träffas i coronatider
Planera mötet i förväg och fundera över vad du kan göra
för att minska riskerna för smittspridning.
• Träffas när alla är friska. Undvik att träffas om du
har sjukdomssymtom, även milda symtom.
• Träffas hellre utomhus än inomhus och håll ungefär
en armlängds avstånd till andra människor.
• Att träffas i mindre grupper går bra, men undvik
sammanhang med många människor.
• Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med
tvål och vatten innan ni ska fika eller äta tillsammans. Handsprit kan vara ett alternativ om tvål och
vatten inte finns tillgängligt.
• Placera stolar och bord så att avstånd kan hållas,
även utomhus.
• Ta för vana att tvätta händerna, det första du gör när
du kommer hem.

Anmälan blir på ett annat sätt den här gången. Vid varje kurs som presenteras på Startsidan finns uppgifter om handledaren, mobilnummer och e-postadress.

Vill du anmäla dig så ring honom/henne direkt, det blir få deltagare i varje kurs för att vi ska kunna följa folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk distansering. Har du några symtom så ska du naturligtvis inte komma på kursen. Svårigheten med att hålla fysisk distansering vid fika gör att vi avstår från detta på de här kurserna.

Om du anmäler dig via SMS eller mail så ska du uppge: personnummer, namn, adress, e-postadress och mobilnummer. Studiefrämjandet behöver personnummer på alla kursdeltagare när de söker statligt bidrag för kursen. Vi sparar inte några personnummer.

All undervisning i höst blir s.k. katederundervisning, handledaren kommen inte att gå ut bland deltagarna och visa på deras egen utrustning. Det gör det naturligtvis svårare men smittskyddet är viktigare just nu.

Dino Viscovi om äldres digitala möjligheter

Dino Viscovi skriver om ”Stora skillnader i äldres digitala möjligheter” i Smålandsposten Opinion idag den 26/8. Jag rekommenderar verkligen den insändaren, klicka här så kommer du till insändaren i Smp.

Lite kort ur insändaren:
Var femte 65+ kan klassificeras som silversurfare dvs de är bekväma med olika digitala apparater och tycker om att prova nya saker. Lika många 20% saknar helt digitala medier.
Tittar man på smarttelefonen - som är nödvändig i sammanhanget – kan konstateras att 40% saknar en sådan. För dessa är parkeringsappar förstås inget alternativ. Dessutom bland de 60% som faktiskt har en smarttelefon, är minst en tredjedel oklara över hur appar ska hanteras. Dino Viscovi menar att de behöver hjälp antingen av erfarna instruktörer hos SenioNet eller av någon anhörig.
Janerik Sundh

Länstrafiken och appar

Appar, appar, alla dessa appar……

Visst, vi ska i möjligaste mån hålla oss borta från Stadstrafikens bussar numera, kanske särskilt just nu i samband med skolstart och arbetskraftens återvändande efter semestrar och resor. Men ibland finns det kanske inget bra alternativ och för min del ser bussarna ganska tomma ut mitt på dagen. Du kan ju inte längre resa med ditt resekort eftersom det inte går stiga på framtill, utan måste köpa biljett innan du stiger på i Länstrafikens app.

Jag ska försöka göra en kort sammanfattning av all info som förstås finns att läsa utförligt på www.lanstrafikenkron.se. 

Den 31/8 lanseras ett nytt system som innebär ny app och en hel del nya begrepp som behöver redas ut.

För dig med smartphone

Biljetten köps i den nya appen som heter Länstrafiken Kronoberg och hämtas i Playbutiken eller Appstore (efter 31/8) Biljetten köps innan du stiger på och du ska sen blippa den elektroniska biljetten i de nya läsarna som kommer att finnas i bussarna.
Du kan betala med kort eller Swish. Det smidigaste är att koppla sitt betalkort till appen.

När du ska åka:
1. Köp biljett i appen ( du kommer att se i appen när bussen väntas komma))
2. Stig på och blippa elektroniska biljetten i läsaren.


Nu blir det lite krångligare (klickar/trycker du på bilden blir den större) :
Om du har ett Resekort med en reskassa idag så kan du få tillbaka dina pengar på ditt bankkonto eller föra över dom i nya appen med en värdekod. (Jag har tagit tillbaka mina!) Man kan sköta detta på Resecentrum eller på nätet via Mina sidor.
Du kan också ha en kundkassa i appen. Det är till denna kundkassa du kan flytta pengar som du eventuellt har i din reskassa, som det heter idag. När pengarna är slut, måste du fylla på kundkassan med betalkort, så du kommer inte runt att koppla ditt kort om du vill slippa uppsöka Resecentrum.

Rabatter
Biljettköp med app ger 10% rabatt o det finns en ny Tillsammansrabatt på enkelbiljett 25% om man reser två eller flera. Observera att kundkassan kan bara användas vid resor i Kronobergs län så mitt tips är att använda upp dom pengar du har och strunta sen i kundkassan….

För dig som saknar smartphone
Först och främst ska sägas att det kommer att finnas ett nytt Resekort även i fortsättningen, för den som inte har smartphone. Det laddas med en kundkassa som kan användas vid köp av biljett på inköpsställen, tills vidare går det ju inte köpa biljett ombord på bussen. Det går också att köpa biljett i automater med betalkort och på Resecentrum med betalkort eller kontanter. Biljettköp i automat = självbetjäning ger 10% rabatt.

Sammanfattningsvis:

Ny app Länstrafiken Kronoberg den 31/8
För över din nuvarande reskassa eller begär pengarna tillbaka.
Reskassa byter namn till Kundkassa och Mina sidor kommer att heta Mitt konto.
Det kommer lite senare i höst ett nytt resekortkort anpassat till den nya tekniken och som kan laddas med pengar, så det kommer att gå resa utan smartphone, men det blir mer begränsat.

SENIORNET HJÄLPER GÄRNA TILL OM DU BEHÖVER HJÄLP, HÅLL UTKIK PÅ HEMSIDAN, DET KOMMER INFORMATIONSTILLFÄLLEN!

Inga Markensten

REKO-ringen

Har du hört talas om REKO-ringen?
En REKO-ring, finns på många platser i Sverige, är en plats där lokala livsmedelsproducenter och konsumenter kan mötas direkt. Det är ingen torghandel utan alla köp förbeställs i en Facebookgrupp. Facebookgruppen REKO-ring Växjö har drygt 7 500 medlemmar.

Är du intresserad av att veta var din mat kommer ifrån och hur den är producerad ska du söka medlemskap i Facebookgruppen REKO-ring Växjö. Är du med på Facebook kan du klicka här så kommer du dit.

"Vår" REKO-ring finns under namnet ”REKO-ring Växjö” på Facebook. Utlämning sker varannan vecka och nästa utlämning är den 26 augusti kl 17:50 - 19:00 på Spetsamossen.

Onsdagen en vecka före utlämningen så lägger leverantörerna ut sitt utbud på den här sidan och du gör beställningen direkt hos leverantören här i Facebookgruppen. Du får ett svar och ett pris som du ska swisha till det swishnummer du får av leverantören. Ibland får du också ett utlämningsnummer av leverantören som du talar om när du hämtar dina varor. Har du inte fått något utlämningsnummer så säger du bara ditt namn.

När du handlat färdigt hos de leverantörer du vill handla av den här gången så finns det ett särskilt inlägg här där du ska boka vilken tid du vill hämta dina varor. Vitsen med detta är att minimera smittorisken för Covid-19, det ska vara max. 40 personer varje 10-minutersperiod.

Janerik Sundh

Inloggning på appar och sidor på internet

När man ska logga in på en ny app första gången så ska man ju ange sin e-postadress och skapa ett lösenord. Men du erbjuds oftast att "logga in med Facebook eller med Google. Det gör jag aldrig eftersom det garanterat kommer att resultera i ännu mer spam, riktad reklam till mig. Så jag har ett särskilt e-postkonto (som jag aldrig använder för att skicka e-post med) det används endast när jag registrerar mig på sidor på nätet eller i appar. 
Detta är ju rätt jobbigt så när jag på vissa sidor kan logga in med Mobilt bankID t ex internetbanken, atg.se o några till då gillar och använder jag det. Men nu har det kommit ett annat alternativ för Apple-användare.
Janerik Sundh

Tips för Apple-användare
Du har kanske redan uppmärksammat att du kan använda ditt Appleid för att skapa inloggningar på nya hemsidor eller appar? Detta gäller inte i appar där du redan skapat ett konto!
https://support.apple.com/sv-se/HT210318

Det har sedan länge funnits en möjlighet att logga in med Facebook, Windows m.m istället för att skapa ett nytt konto med nytt unikt lösenord. Fördelen med inloggning via Appleid är att du inte spåras eller profileras, din uppgifter säljs inte heller till annonsörer.
Sedan i våras är det nu möjligt att logga in med Appleid också hos tredje part alltså andra utvecklare (än Apple) och i andra webbläsare. Kravet är att du använder tvåfaktorsautentisering och förstås är inloggad med ditt Appleid på enheten. Du slipper då ytterligare ett lösenord att hålla reda på. Du kan som extra säkerhet och för att slippa onödig reklam använda ”dölj min e-postadress”
https://support.apple.com/sv-se/HT210425#hideemail
Vill samtidigt påminna dig om hur viktigt det är att ha unika lösenord och ha fullständig koll på ditt Appleid!
Inga Markensten

Mer e-handel

Idag skulle jag köpa en ny kylbox att ha i bilen, den kopplas till cigarettändaruttaget, jag har ett sådant i bagaget på min Honda, det är smart.
Igår när vi var på en utflykt till Kullen och Bjärehalvön så upptäckte vi att elkabeln var sönderskavd och eluttaget på kylboxen satt löst, det var en spricka i plasten. Då är det dags att köpa en ny.

Hittade en liknande på Biltema, troligen lite större, dessutom kan den också användas för både värme och kyla. Så jag körde dit men där fanns nog inte en enda ledig parkeringsplats så jag körde hem igen. Gick till ww.biltema.se på datorn och letade upp kylboxen och köpte den där. Valde förstås Köp & Hämta Drive In och valde Biltema Växjö som min butik. Fick skapa ett konto, valde att legitimera mig med mobilt bankID, det finns inget enklare eller bekvämare sätt så det använder jag alltid när det går. Betalade via Swish, det fanns anndra alternativ - faktura (+25:-) eller bankkort.
Så fort jag var klar kom det ett mail att beställningen var mottagen och att de skulle meddela mig när den var klar.

Efter en timme kom det ett sms att min beställning var klar att hämta och när jag var på plats skulle jag trycka på länken i sms:et. Jag körde till Biltema, där såg jag en skylt Drive In, de hade gjort en Drive In-infart precis intill väggen på huset, det stod en bil för mig.
När jag stannat tog jag fram sms:et och så tryckte jag på länken, jag fick då fylla i bilens reg.nr. Efter en min kom det ut en grabb med ett paket till bilen före mig och efter ytterligare en minut kom han ut igen och nu med min kylbox och ett kvitto. Klart, mycket enkelt och snabbt och förstås säkert.

Janerik Sundh

Rörelsebingot går in i spurten

Vattentorget idag den 3 augusti.
Ann-Sofi Colliander delar ut två av priserna som drogs i fredags till Inger Hellendal och Britt-Marie Laudon idag. På den tredje bilden syns Birgitta Sivberg, Tina Sigvardsson och Ann-Christin Friberg tillsammans med Ann-Sofi Colliander, alla handledare i SeniorNet som också kom till Vattentorget idag den 3 augusti. Klicka/tryck på bilden.

Janerik Sundh

Luktärtsfestival - slutligen

Så blev det till slut dags för luktärtsfestival i Rugerup, Hallaröd. Sista veckan är nu avslutad för i år.

Om du använder GPS så kom ihåg att det ska stå Hallaröd också, det finns ett annat Rugerup fick vi, som var lite slarviga, erfara. Det blev alltså en omväg och inte tid för den där långa goda lunchen på ett skånskt värdshus som vi tänkt, Gunilla Palm och jag. Inte för att vi passerade ett enda öppet värdshus för den delen, däremot ett par stängda.

Lösningen blev Fricks Spettekaksbageri & Trädgårdskafé i Billinge och det går inte av för hackor. Fin rosenträdgård med borden utplacerade i rosenspaljéer och gångar, utsökta smörgåsar och bakverk, värt en resa bara det.

Väl framme hos Cecilia Wingård www.ceciliawingard.se blev vi något förvånade.

Det var inte den stora anläggning översållad med blommor som vi väntat oss och som namnet för tanken till.

Dels beroende på väder, den kyliga sommaren hade inte varit gynnsam, så plantorna var inte så stora som dom borde vara, dels så klipps blommorna av varje morgon för att stimulera till mer blomning. Så fort ärtskidor bildats, så avtar blomningen, tråkigt nog. Vi fick lära oss en del om luktärtens historia, ursprungligen från Sicilien, men har som mycket i branschen förädlats och utvecklats i England där man förstås också tävlar i grenen.

Tre enkla och handfasta råd för att lyckas med odlingen: Hästgödsel, vatten och plocka blommor! Vill du lära dig mer och inspireras låna och läs boken ”Luktärt” av Cecilia Wingård.

Som avslutning var det roligt att välja och vraka bland hundra olika sorters fröer att köpa med sig hem och stoppa frysen i väntan på nästa säsong.

Antar att du som läser detta har egna odlingar som fått extra omsorg i sommar. Skriv gärna och berätta!

Doftande hälsningar från
Inga Markensten

P.s. Det tog emot att gå ut och skövla de egna odlingarna nästa morgon!

Digitala stadsvandringar

På YouTube finns mycket. 
Digital stadsvandring Växjö, Stortorget i Växjö. Kulturparken Smålands historiker Håkan Nordmark berättar om Stortorgets historia. Klicka här så kommer du till YouTube-videon.
De har publicerat ytterligare en digital stadsvandring. Tidiga Växjö, Domkyrkan och Karolinerhuset. Klicka här.

Jag har en gammal favorit med Hans Rosling. 200 länder, 200 år, 4 minuter. Det är kul med statistik, särskilt när man kan utnyttja teknik som han gör här. Klicka här.

Janerik Sundh

Streama TV

Nu är jag på mitt favoritämne igen. Men jag är ganska övertygad om att vi inom inte alltför lång tid streamar TV mer än vi tittar på TV via antenner/boxar/paraboler.
Vad är streaming? Det är att titta på TV eller film, lyssna på radio eller musik via en smartmobil, surfplatta eller dator på internet. SVT, TV4, Canal Digital, C More, Viasat etc sänder sina program via internet samtidigt som de sänder via kabelnät, parabol, boxar mm. 

Vad jag behöver göra för att se programmen via internet är att installera de appar som krävs och bortsett från SVT måste jag registrera mig för att visa att jag har rätt att se programmen. Så eftersom jag betalar för en del program via Canal Digital så laddar jag ned två appar C More (de distribueras via Canal Digital) och Canal Digital Go (som har alla program som ingår i mitt abonnemang). 

För att se programmen via internet krävs följande:
Du behöver ett riktigt bredband av framförallt det skälet att du kan surfa utan begränsning, att se på TV via internet betyder att du surfar stora volymer. Att titta på högupplöst TV kan innebära att du surfar 3 upp till 7 Gigabyte i timmen. Då fungerar inte mobilt bredband med max 50 Gigabyte i månaden. Jag tittar mycket på streamad TV samt på streamade filmer. I juni var min surfvolym 384 Gigabyte.

För att se programmen på en riktig TV-apparat krävs följande:
Har du en relativt ny TV så kan den troligen anslutas till internet via din router. Förklaring: Jag har fiber från Wexnet och den kommer in via ett litet uttag vid ytterdörren. Från det uttaget har jag dragit en kabel till en router som jag själv fick köpa. All min utrustning smartmobil, surfplatta och dator OCH TV har jag anslutit trådlöst till den routern.
Har du en äldre TV eller en TV som inte kan anslutas till en router, då får du köpa antingen en Apple-TV eller en Chromecast. Apple-TV är avsevärt dyrare än Chromecast, å andra sidan behövs inte smartmobil eller surfplatta för att se på streamad TV med en Apple-TV. Apple-TV styrs med en liten fjärrkontroll som ingår i köpet. Chromecast kostar ca 400 kr och Apple-TV mellan 1 500 - 2 000 kr.
För att se streamad TV t ex från SVT play på en vanlig TV-apparat finns de här sätten:
1. TV'n är uppkopplad mot din router. Använd menyn med fjärrkontrlollen till din TV och gå till SVT Play och leta upp och starta det program du vill se.
2. Du har en Chromecast ansluten till en av HDMI-ingångarna på din TV, ex.vis HDMI2. Med fjärrkontrollen till TV'n väljer du vilken källa TV'n ska anslutas till (source/källa), om du satte chromecasten i HDMI2 så väljer du HDMI2 som source/källa med fjärrkontrollen. Ta fram din mobila enhet (smartmobil eller surfplatta) starta appen SVT play. Tryck på den lilla symbolen för Chromecast (en fyrkant med ljudvågar från det nedre vänstra hörnet) sedan letar du upp det program du vill se och sätter igång uppspelningen av det. Vips så kommer det nu på din vanliga TV.
När du sett färdigt så trycker du åter på symbolen för chromecast på din mobila enhet och väljer "sluta casta", då återgår programmet till din mobila enhet istället för TV'n. Nu tar du fjärrkontrollen till TV'n och så väljer du source/källa den du har när du tittar på TV.

När du använt det här ett par tre gånger så är det hur enkelt som helst, men man måste förstås göra det själv några gånger innan det sitter.

Fördelen för mig är att jag har två TV-apparater, den ena är ansluten på vanligt sätt så jag ser på TV via en parabol. Den andra TV'n har ingen antennanslutning över huvud taget, det finns ström ansluten till TV'n och så har jag en Chromecast i HDMI2-ingången. Men jag kan se alla program jag har tillgång till via parabolen även på den lilla TV'n i köket med hjälp av Chromecast och de appar jag behöver, SVT play, Canal Digital Go och C More.

Janerik Sundh

Odlingsmöda/Coronaterapi

Jodå, det har gått bra med luktärterna, dom har börjat blomma och doftar ljuvligt! Jag ser nu fram emot att åka på Luktärtsfestival https://ceciliawingard.se/luktartsfestivalen-2020/ en lämplig dag i juli.
Fröna kom i jorden den 30 mars och jag planterade ut dom i slutet av april. Jag fick verkligen bekräftat att dom tål en hel del minusgrader,då både jordgubbsblommor och tomatplantor (under fiberduk) frös?
Efter flytt till lägenhet i vinter, krävdes utökade odlingar på sommarvistet i Blekinge. Sammanföll bra med mitt behov av terapiarbete när allt stängdes ner... Hade gått och funderat på hur jag skulle utöka mina odlingar. Pallkragarna hade börjat ruttna inifrån så dom behövde bytas ut. Utan alltför tydlig plan satte jag spaden i jorden i början av april. Det var svettiga, härliga dagar med grävande, kärrande av jord, äkta kogödsel? och makadam. Maken vill ha cred för odlingslådor och ramar, vilket han härmed får. Jag gläder mig dagligen åt de fina odlingarna. Vi hinner inte riktigt äta upp sallad, mangold o ruccola i takt med att det växer. Utmaningen är nu att hålla liv i allt när solen skiner dagarna i ända. Det är ont om regn här.
Vill du se bilder från projektet, så klicka här!
https://share.icloud.com/photos/0QY0Yi7AaZYeC1sPxsEjFGy4A

Inga Markensten

Jämföra filer och/eller kataloger

Jag fick förra veckan ett behov att jämföra mappar i en backup som jag hade på en extern hårddisk med mapparna i datorn. Jag hade nyligen tagit en backup som jag skulle använda (kopiera in) i en ny dator, men jag misstänkte att jag lagt till några filer efter att jag gjort backup'en. 

Så jag hämtade programmet Winmerge som finns här https://winmerge.org
Det programmet låter dig jämföra mappar med varandra och du får reda på om filer med samma namn inte är lika, om det finns filer på den ena mappen men inte på den andra. Klickar du på bilden blir den större.

Jag hittade tipset om det här programmet i PC för Alla. Här är artikeln i den tidskriften.
Janerik Sundh

Våruppdatering på Windows 10

Microsoft släpper två stora uppdateringar på Windows 10 varje år, uppdateringar som innehåller nyheter och förbättringar till skillnad från de vanliga mindre uppdateringarna som framförallt innehåller rättelser.

Vår-uppdateringen av Windows 10, den heter version 2004, tar lång tid att installera så starta den när du har tid. En vän meddelade förra veckan att det tog 3 timmar att uppdatera till den nya versionen på hans dator. Själv är jag precis klar med den uppdateringen på en ny laptop, det tog nästan exakt 2 timmar.

Låt datorn arbeta när du satt igång uppdateringen, stör den inte och framförallt stäng inte av datorn.
Janerik Sundh

Paketutlämning

Hustrun fick ett paket häromdagen, det kunde hämtas på ett utlämningsställe. Nu fick hon det i PostNord-appen eftersom hon hämtat och installerat den. 

Det nya, sedan någon månad är det väl nu, är att hon kan direkt i appen när hon fått ett paket legitimera sig med sitt bankID. När hon gjort det får hon en QR-kod i appen, den sms:ar hon till mig.
När jag kommer till utlämningsstället tar jag fram QR-koden i min smartmobil och visar upp den, de skannar koden och jag får ut paketet. Utan att visa vare sig hustruns eller mitt id. 
Så tänk på det, vem som helst som fått tag i QR-koden du skapar när du legitmerat dig, kan ta ut ditt paket. Så var rädd om den eller med andra ord var säker på att du sms:ar den till rätt person. Suveränt enkelt och smidigt är det.
Janerik Sundh

Köpa ny utrustning

Igår fick jag ett sms från en kompis, han stod i begrepp att köpa en ny laptop, bärbar dator alltså. Han ville ha lite tips från mig. 
Det är ingen lätt fråga. Det bästa svaret tror jag är att han ska försöka hitta en säljare som är intresserad av vad han ska använda datorn till. 
Det är dags för mig också att byta och även om jag har använt dator länge så är det svårt att välja. Det finns så många parametrar att ta hänsyn till. 

Så här tänker jag kring valet av ny dator:
- Bildredigering och lagring av bilder är ett stort användningsområde för mig. 
- Streaming dvs jag tittar på TV och film som finns på internet, SVT Play, Netflix med flera.
- Använder ordbehandling och kalkyl dvs Microsoft Office-progrrammen Word och Excel varje dag.

Det betyder att jag behöver:
- Bra grafikkort i datorn för bildredigering och streaming av TV och film.
- Stor hårddisk, det finns inte längre. I och med att hårddiskarna blev SSD-typ (inga rörliga delar) så är 256 GB en stor hårddisk och det räcker inte ens för mina bilder. Så valet blir 256 GB hårddisk + en extern hårddisk på 1 TB.
- Processor är ju hjärtat i datorn och jag väljer i5 eller i7 eller motsvarande.
- Priset är en bra indikator, men behöver du inte en dator för att spela så ska du inte lägga pengar på det. 
- Det viktigast är att hitta en säljare som frågar dig vad du ska använda datorn till. Gör han inte det så lämnar jag butiken.
- Man kan hitta bra tips i t ex PC för Alla eller googla på: Laptop "bäst i test"

Den första frågan är: Behöver jag en dator? Fungerar det lika bra med en mobil enhet? En smartmobil eller kanske en surfplatta?

Vill du ha råd och stöd inför köp av ny utrustning så ring någon av oss som du hittar här, telefonnr och namn längst till höger på sidan.

Janerik Sundh

Betalningshjälpen

I dagens DN (12/6 2020) finns en hel bilaga som är en annons från Betalningshjälpen. Har du DN så kan du läsa i den bilagan. Betalningshjälpen är ett samarbete mellan Mastercard, några av Sveriges största banker och SPF Seniorerna.

Har du inte DN så spelar det ingen roll, allt och lite till finns på nätet: www.betalningshjälpen.se.

Här finns hjälp och guider till:
1. Skaffa internetbank om du inte har det redan
2. Skaffa en elektronisk ID-handling – BankID
3. Använda bank & kreditkort
4. Handla på nätet
5. Vardagsekonomi
6. Att använda Swish

Janerik Sundh

Obemannad butik

Pressbyråns nya app-butik 

Tanken är att personalen i butiken ska ersättas av kameror och sensorer. 
Den stora fördelen med obemannade butiker handlar om tillgänglighet. Det är dyrt att ha personal som arbetar kvällar och helger. Den kan också finnas på platser där det inte lönar sig att ha en vanlig butik.

Så här går det till:
1. Ladda hem appen Pressbyrån Go i App Store eller Google Play Butik och anslut ditt betalkort
    
2. Gå till butiken, öppna appen och skanna QR-koden vid entrén

3. Plocka de varor du tänker köpa. Du behöver inte skanna dem - kameror och sensorer håller koll på vad du tar.
    I appens virtuella kundkorg ser du vad du har handlat.

4. När du är klar går du fram utcheckningsterminalen. Den känner av att du är där och visar upp dina köp. Om allt
    är korrekt godkänner du - och du kan då gå ut.

Läs mer här: https://www.pressbyran.se/pressbyran-go 

Janerik Sundh

Video, när slutade jag använda det?

Jag tittar på en serie som heter Transplant som sänds på C More på måndagarna kl 21. Förr, undrar hur länge sedan det var, jag minns inte, då spelade jag ibland in program på videoband. Sedan efter detta kom DVD-spelaren när man spelade in TV-program och filmer på DVD-skivor. Hade man TV via satellit så hade man en satellitmottagare där man kunde spela in också. Men kunde man inte se något program man ville se då fick man se till att spela in det programmet. Så behöver man inte planera idag.

Idag ville hustrun absolut se Aktuellt kl 21 så okej, då tittar vi på vår serie på C More efter Sporten 22:10. Det behövs ingen inspelning ingen planering alls. När det var dags 22:10 så gick vi på TV'n - som är ansluten till vår router, den är alltså uppkopplad mot internet precis som surfplattor, smartmobiler och dator - till C More på internet. Där hittade vi förstås dagens avsnitt av Transplant och så tittade vi på det.

Om man inte har en TV som kan kopplas upp mot internet via routern, då kan istället skaffa en Chromecast eller Apple TV för att komma åt internet på sin TV. 

Det här pratar vi om på kursen/studiecirkeln Internet och även på Internetkafé Tallgården, på begäran.

Janerik Sundh

Vad gör ni? Vad vill ni att vi gör?

Vad gör du nu när vi inte kan leva som vanligt?

Vad vill du att vi ska göra? Skriv till mig, min mailadress finns längst ned på varje sida här på hemsidan. Tala om vad du vill, så kanske vi kan ordna det.

Själv försöker jag sysselsätta mig och jag tycker det går rätt bra. Jag cyklar runt Växjösjön och Trummen så fort det är hyfsat väder. När jag möter någon som kommer för nära, då gör jag som Agnes Wold sa på TV för någon vecka sedan, då håller jag andan.

Jag har alltid kameran med mig, just nu fotograferar jag mycket rhododendron, det börjar nästan bli tjatigt, men de är så vackra tycker jag. Ofta publicerar jag bilderna i Facebookgruppen Växjöbilder.

På kvällarna blir det mycket TV och film. Har du tillgång till C More så rekommenderar jag serien Transplant, hittills har det sänts 5 av 13 avsnitt. Handlar om en syrisk läkare som kommit till Kanada och genom en tragisk olyckshändelse får en oväntad jobbchans på York Memorial.
Sedan tittar jag förstås mycket på Netflix, nyligen såg jag filmatiseringen av Jan Guillou's Arn. Som vanligt, böckerna är mycket bättre men serien är underhållande. 
Klickar/trycker du på bilderna blir de större.

Janerik Sundh

Covid-19 app

Lunds universitet, i samarbete med King's College London och ZOE Global Ltd, lanserar appen COVID Symtom Study.

Syftet med det här projektet är att öka kunskapen om sjukdomen covid-19 i landet, och också att undersöka riskfaktorer för att drabbas av en mer allvarlig sjukdomsbild.
Läs mer här: https://www.covid19app.lu.se/information-till-studiedeltagare.

"Covid Symptom Study" är en app utvecklad av forskare och läkare på King's College London, Guys och St Thomas sjukhus i London i samarbete med ZOE Globla Ltd. Lunds universitet lancerar nu appen i Sverige.
Projektets titel är "Nationellt initiativ för att via en app i realtid kartlägga samhällspridningen av covid-19 i Sverige samt riskfatorer för att drabbas av en allvarlig sjukdomsbild vid COVID-19". Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten i Sverige (DNR 2020-01803)

Appen finns i App Store och i Google Play Butik. Observera att du måste söka på appens namn, COVID Symptom Tracker (från Zoe Globall Limited).

Appen 112 SOS Alarm

Igår kväll funderade jag lite på appen 112 SOS Alarm. Det är en nyttig app, inte bara när det gäller att larma Räddningstjänst och få viktiga meddelanden. Har man den appen och internettäckning så kan du var du än är tala om för andra var du är!

Jag är ute och kör på för mig okända småvägar och plötsligt stannar bilen, något har gått sönder och jag behöver hjälp. Jag har en vägassistansförsäkring, jag ringer ett visst telefonnummer och meddelar att jag behöver hjälp så kommer det en bärgare. Men jag måste ju tala om var jag är så han vet vart han ska köra. Igår t ex var jag på en smal grusväg utan vägnummer. Lätt fixat, starta appen 112 SOS Alarm, där står på första sidan exakt var du är.  

Det står DIN POSITION och under den rubriken står det
Latitud     56.871141
Longitud 14.804077

Om jag tar fram min GPS eller Google Maps och skriver in i sökrutan:
56.871141 14.804077 och trycker på Sök så kommer kartan fram och en markering exakt var du är just nu. Just de här koordinaterna leder till Strandbjörkshallen i Växjö eftersom jag var där när jag startade appen.

Se bilderna som finns när du klickar på länkarna längst ned.
Du kan trycka på valet VISA PÅ KARTA i 112-appen, då kommer kartan upp direkt och under kartan finns valet DELA MIN POSITION. Tryck på den så kan du välja att skicka en länk via Meddelande, Mail eller Messenger. Väljer du Meddelande och adresserar det till en väns mobilnummer får han meddelandet och i detta finns en länk. Trycker han på länken så startas Google Maps och där väljer han Vägbeskrivning och då kommer det upp en vägbeskrivning han kan följa för att komma till dig.

Klicka här så får du se hur appen ser ut när du klickat på VISA PÅ KARTA.
Klicka här så får du se hur appen ser ut när du väljer DELA MIN POSITION.

Janerik Sundh

Hårklippning

Som en skötsam 70+ are har jag avstått från att gå till frisören, men det finns en gräns för vad man står ut med... och nu var den gränsen nådd!!

Hade hört att min salong erbjöd klippning med ”skyddsåtgärd”. Gott om plats var det och rigorös rengöring mellan kunderna. Det är möjligt att skyddet är mest psykologiskt, men då får det vara så, kändes i alla fall lite tryggare för mig.

Visst är det lite märkligt att inte vårdpersonal i hemtjänsten ska använda munskydd ens om man ber om det? När man nu erbjuds på frisersalonger?

Inga Markensten

Om Vår digitala planet UR Play

Jag har nu sett första delen i serien om tre entimmesprogram. Jag hoppas många väljer att se det här programmet. Alla som använder internet borde se programmet.
Det gav mig flera aha-upplevelser, en del otäcka och en del trevliga. Jag har t ex levt i föreställningen att vi seniorer var mycket sämre på källkritik än ungdomarna, för "så sas det" tidigare. Nu har forskning visat att det snarare är tvärt om. 
Det otäckaste var fake news i Indien om barnrov som resulterade i 30 mord av oskyldiga.

Janerik Sundh

Vår digitala planet. Ser du storebror?

Här är ett tips om en aktuell serie på SVT Play. Hur påverkas vårt beteende i en alltmer digitaliserad värld?

Vår digitala planet Ser du storebror? Livet med skärmarna. En serie i tre delar från Utbildningsradion. 
Klicka här så kommer du till SVT Play om serien Vår digitala planet. 

Ann-Sofi Colliander

Att avsluta sitt Facebook-konto permanent

Jag får då och då frågan om hur man avslutar sitt Facebook-konto, i tisdags när jag hade hand om telefonsupporten fick jag frågan igen. Det var en medlem som av olika anledningar hade tre Facebook-konton och hen ville förstås ta bort två av dem.

Tidigare motarbetade Facebook detta, men idag är det inte så svårt. Det ser förstås annorlunda ut när man gör detta beroende på om du är i datorn eller om du använder en app. Som lök på laxen så ser det olika ut i apparna beroende på vilken utrustning du har. Men det är ändå inte så svårt att hitta fram. 

Eftersom jag behövde använda en hel del skärmbilder så kan jag inte skriva hur du gör här i bloggen utan jag har gjort en pdf-fil istället som du får upp om du klickar på länken här nedan. OBS! Jag har uppdaterat lathunden i länken här nedan idag den 15/5.

Länk till: Avsluta ditt Facebook-konto permanent

Janerik Sundh

Sysselsättning i karantänen - Quiz

För ett par år sedan körde vi ganska ofta quiz på Internetkafé Tallgården. 

Idag kom jag av en tillfällighet in på ett quiz: Minns du svenska filmerna? Jag tyckte det var lätt, men jag tittar ju på ganska mycket film. Vill du testa så finns quizet om du klickar här.

Det finns fler quiz om du klickar här.

Upptäckte nu att åtminstone en del av quiz'en inte fungerar speciellt bra i mobila enheter. I datorer fungerar de däremot. Dåligt tycker jag.

En annan karantänaktivitet

Igår körde hustrun och jag en runda på småvägar. Vi började med bokskogen och rapsfälten vid Gårdsby. När jag steg ur bilen för att fotografera blev jag uttittad av ett gäng som tydligen inte hört talas om social distansering.

Vi fortsatte sedan på mindre vägar mot Ödetofta, Tolg och Berg. Det är många ställen på de här vägarna där man har milsvid utsikt. Vi körde också vägen över Bergunda så vi kom till Bokhultet som är sanslöst vackert nu.

Janerik Sundh

Tosteberga ängar, min bästa majutflykt!

Vad har ni för karantänterapi? Jag gräver, anlägger odlingar och gräver igen... Ibland behöves en vilodag och tyckte att en utflykt skulle vara trevligt. Hade fått tips om Tosteberga ängar i Fjälkinge (Bromölla-trakten) Lätt att hitta i en kartapp?.

Det visade sig vara ett eldorado för växt- och fågelintresserade. Ett flera kvadratkilometer stort område med gammal, kalkrik betesmark längs havet fyllt av gullvivor, backsippa, ängsnycklar och Sankte Pers nycklar. En riktig raritet som jag aldrig tidigare sett var den lilla rosa majvivan. Inte så lätt att upptäcka men fick hjälp av några damer från Kristianstad som var vana besökare. Fågelskådare gladde sig åt buskskvätta, stenskvätta, gulsparv och näktergal. Jag skyller min bristande förmåga att lära mig olika fågelläten på min tondövhet?.

Till slut hittade jag också några vita svampar och undrar om det kan vara Vårmusseron? En fast, fin svamp med mild smak som jag vet finns på Öland, men aldrig har sett. Det blev så många bilder att jag bifogar en länk. Kommentera gärna! 
Inga Markensten

Ett tips för musikälskare

Nessun Dorma ur operan Turandot av Giacomo Puccini är bland det vackraste jag vet.
Här framförs den av Daniel Emmet en singer/songwriter och finalist i America's Got Talent. Han sjunger här Nessun Dorma med ny aktuell text, No Corona. 

Klicka här för YouTube-videon som setts över 161 000 gånger sedan den 20 april!
Janerik Sundh

UR Play, tips

Här får du massor av tips när det gäller UR Play.
Klicka här.

Bläddra i pdf-filen som du får upp när du klickat här ovan. Har du inte sett Seniorsurfarna så rekommenderar jag de programmen, de är både roliga och lärorika.

Men det finns mycket mer. Bläddra nedåt i filen och välj vad du vill se. Det är bara att klicka på respektive program.
Ann-Sofi Colliander

Video-chatt eller Bild-telefon

Inga Markensten bloggade ju för ett tag sedan om att ta en Coronafika med en vän. Igår visade två gamla arbetskamrater, hur de fick fikabesök i lördags, de fikade och spelade yatzy. Social distansering men ändå fungerade det utmärkt, tyckte de. Jag har fått allas godkännande att publicera bilden, om någon undrade. Bilden blir större om du trycker/klickar på den.

Själv använder jag Messenger nästan varje dag nu i coronatider när jag pratar med dottern, det är fantastiskt enkelt. Istället för att skriva ett meddelande så trycker jag på filmkamerasymbolen och då ringer det hos den jag valt att chatta med. Sedan ser vi varandra och vill man så kan man trycka på symbolen för att "växla kamera" och visa det som finns framför mobilen istället för bakom den. När man vill avsluta trycker man på bilden och då kommer det upp  en symbol för att "lägga på" dvs avsluta chatten. Mycket enkelt och roligt. Har du frågor eller undrar du över något, klicka på namnet här nedan och skicka ett mail till mig.
Janerik Sundh

Fun Bridge

Hej alla Seniornetmedlemmar, vad gör ni i dessa coronakarantäntider?
Jag spelar bridge på Funbridge, lite mest var dag och två gånger i veckan tävlar jag med mina kompisar från Bridgeklubben.

En snabb introduktion av bridgespelet IRL (in real life) skulle kunna låta så här:
Bridge är ett kortspel med fyra spelare, uppdelade på två tävlande lag med två spelare vardera, som kallas ”par” ( Nord-Syd och Öst-Väst). Spelarna i samma lag sitter mitt emot varandra vid ett spelbord.

Bridge består av två moment: budgivningen, som bestämmer slutbudet (kontraktet) och spelet då den sida som vann budgivningen försöker vinna tillräckligt många stick för att nå sitt kontrakt (eller bättre).
På appen Funbridge spelar du som Syd, medan din partner Nord, och motståndarna Öst och Väst spelas av artificiell intelligens (AI), vilket innebär att ingen behöver vänta tills det finns tillräckligt många spelare för att starta. Jag brukar kalla min AI-partner för roboten (Robban) och som väl är kan man göra vissa förinställningar så att vi ”förstår” varandra i budgivning och spelföring. 

För spel i privata tävlingar loggar man in för att spela och tävlingen genomförs under ett bestämt tidsintervall. Alla spelar samma givar med mål är att uppnå bästa resultat. Vi jämför våra resultat och ger varandra uppmuntrande kommentarer.
Ann Sofi Colliander
Handledare iPhone kurser

Att lära nytt när man är 80+ eller 80-

Jag hjälper en 89 årig granne med tekniken, hon hade en dator som jag hjälpte henne med. I slutet på förra året la den av för gott. Då tänkte hon förstås att hon skulle köpa en ny dator. Men det gjorde hon inte.

Det är ganska vanligt att man tänker så man köper något som man haft tidigare och så fortsätter man som vanligt, lite fattigare bara. Men jag frågade henne vad hon använde datorn till. Hon använde internetbanken för att ha koll på sin ekonomi, hon hade autogiro på så gott som alla räkningar hon fick. Men hon höll koll på dem och såg till att det fanns tillräckligt på kontot för att betala dem. Dessutom kollade hon sin elförbrukning och hon kollade även mobilräkningen och något annat var det också. Hon hade bra koll överhuvud taget. Dessutom hade hon förstås mail som hon kollade. 

Jag förklarade för henne att allt det hon gjorde på datorn kan hon göra på en surfplatta, dessutom blir det enklare när hon väl lärt sig hur surfplattan fungerar. Jag lovade hjälpa henne igång. Eftersom den hjälp hon hade, det var jag, hade en iPad så bestämde hon sig för att köpa en sådan.

Ett par dagar senare ringde hon och ville jag skulle hjälpa henne sätt igång hennes nya iPad.

Nu är hon igång och det var nog lite besvärligare än både hon och jag trodde det skulle bli. Men vi har kommit förbi problemen nu, dessutom har hon upptäckt ett par saker som hon gillar som aldrig använde datorn till. Hon tittar på SVT play och på YouTube. Hon är en stor musikälskare, framförallt klassisk musik och när jag hjälpte henne hitta Jussi Björling på YouTube, då log hon. När hon sa "surfplattan är ju rolig, det tyckte jag aldrig datorn var", då kände jag att jag gett henne ett gott råd. 

Det jag vill poängtera med det här inlägget är:
- Ska du köpa ny utrustning, prata först med någon du litar på. Du får gärna ringa oss.
  - Det är viktigt att ta reda på vad man använder utrustningen till
  - Förutsätt inte att du ska köpa samma typ av utrustning som du har idag
- Om du väljer en mobil enhet istället för dator så är det viktigt att välja mellan
  - Smartmobil eller surfplatta
  - Apple (iPhone, iPad) eller Android (Samsung, Huawei, LG, Doro m fl)
    - Det avgörande här är i första hand vad har den/de som kan hjälpa dig för utrustning

Dino Viscovi, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, skrev för ett år sedan om värdet av varma experter när man är äldre och ska lära sig ung teknik. Jag är övertygad om att han har rätt, behovet av en varm expert (en kunnig support som man har på nära håll) är avgörande om det ska bli bra. Det är naturligtvis bra att gå kurser och lära sig men det är ännu viktigare att ha någon att fråga "när det skiter sig", just då är det viktigt att ha någon som visar vägen.
Janerik Sundh

Kontanter är besvärliga och helt onödiga?

I bilden till höger ser du mina appar som rör ekonomi. 

Tre av de här apparna betyder bekvämlighet, de är ovärderliga - för mig. Det är de tre apparna som är högst upp. De andra kan vi hoppa över.

Det är Internetbanken, Mobilt BankID och Swish. De apparna i min smartmobil samt mitt bankkort gör att jag på fullt allvar säger att jag har aldrig kunnat hantera min ekonomi, mina betalningar så enkelt och så lätt som idag. Ändå har jag jobbat på en bank i över 50 år och tyckte jag hade det bekvämt då, men idag är det ännu bekvämare!

För 7-8 år sedan då hade jag alltid 5-600 kronor i fickan för att kunna betala där man inte tog kort. Förr blev man störd om det inte gick att betala med kontanter, idag är det tvärtom, många inklusive undertecknad tycker det är besvärligt när det inte går att betala med kort eller Swish.
Fler och fler butiker och restauranger slutar nu att ta emot kontanter! 

För mig är det här helt okej och jag förstår företagen också. Att hantera kontanter är ruskigt dyrt idag. När jag började i Sparbanken 1962 fick den sist anställde gå till Riksbanken och hämta kontanter, flera hundratusen i kontanter i en vanlig portfölj. Det var ingen som helst risk, och det var ju en billig transport av kontanter. Idag förvaras pengar i depåer med en otroligt hög säkerhet som naturligtvis kostar väldigt mycket. När kontanter transporteras är det i särskilda fordon där speciella väskor står i låsta ställ som bara kan låsas upp från en central långt borta. Tas en väska ut ur sitt ställ med våld då sprängs väskan och varende sedel blir infärgad med grön eller röd färg och därmed ogiltig som betalningsmedel. Allt detta gör förstås att kontanthanteringen är mycket dyr idag.

Har du en smartmobil och saknar Mobilt BankID, Swish eller Internetbank, så skaffa det och be om oss om hjälp att komma igång. Har du möjlighet att skaffa en smartmobil så gör det, prata gärna med oss i förväg så ska du få lite allmänna råd. Vi har telefonsupport på tisdagar kl 09.30 - 12.00 fram till och med den 12 maj.

Sedan finns det ett problem som måste lösas. De som inte kan hantera tekniken kanske pga ett handikapp, det måste finnas ett sätt för dem också att hantera det här. 
Janerik Sundh

Egenträning

Hälsning från Birgitta Sivberg som är handledare på iPhone-kurser.

"Nu när vi 70-plussare är i karantän och inte kan gå på gruppträning så kör jag egenyoga på altanen. Skönt i det fina vädret."

Andra tränar med Sofia Åhman varje dag i SVT. Se här.Underhållning i min smak

Har ni tittat på slow-TV? SVT sänder live, googla på Den stora älgvandringen så hittar ni dit. Detta blev en succé förra året och nu kör de igen. Ett antal kameror filmar konstant där älgarna normalt vandrar så här års. Men långa stunder händer inget annat än att träden gungar lite för vinden, så rätt vad det är så kommer det några älgar.

SVT Play, här finns mycket underhållning, filmer och serier. Några exempel: Sån't är livet och Black Jack av Colin Nutley liksom Under solen. Agathas gåta, en brittisk mysteriedeckare. Amelie från Montmartre, en riktig hit när den kom ut 2001. Så som i himmelen finns också här om du vill se om den. 

Är du sugen på gamla filmer så är Öppet arkiv en guldgruva. Markurells i Wadköping, Hemsöborna med Allan Edvall, Sif Ruud och Sven Wollter. Själv är jag barnsligt förtjust i Gideon Wahlbergs folklustspel Söderkåkar om livet på Söder i 30-talets Stockholm, med Gunn Wållgren, Arne Källerud, Tor Isedal, Sune Mangs och Monica Zetterlund och många fler.

You Tube är också en stor källa till underhållning för mig. Här finns musik, sketcher, sport och filmer. På Internetkafé Tallgården på torsdagarna öppnar vi alltid med 5 minuter 50-tals musik och dans (på storbilden alltså), kolla gärna den här video-snutten och dra upp ljudet Jive Bunny and the Mastermixers from the 50'th. Walk of life med Dire Straits njuter jag också av lite då och då. Här är en annan favorit, Dream a little dream med The Beautiful South. Filmer skrev jag också, förstår du engelska hyfsat så fungerar det för gratisfilmerna här är inte textade på svenska. Jag gillar Westernfilmer, de här har jag tittat på: The Quick and the dead 1987, The last wagon från 1956 och några till. 
Här finns massor av naturfilmer också, kolla här.
De 10 största svenska idrottsögonblicken, det börjar med Ingo mot Floyd. Kolla och njut.

Det finns mycket mer. 
Mycke nöje!
Janerik Sundh

IT-support och "varma experter"

Vi har ju telefonsupport på måndagar 13 - 15:30 och tisdagar 09:30 - 12. På sidan IT-support ser du telefonnummer och tider och vem som svarar.

På senaste tiden har vi hjälpt flera medlemmar som haft Comhem-mail. Com Hem lägger ned sin e-posttjänst i slutet på april så de som utnyttjat den här tjänsten har måst skaffa nytt mail och spara gamla mail de inte vill bli av med. Vi har framförallt hjälpt flera med att skaffa en nytt gmail.
Det har varit andra spörsmål också och de flesta har vi kunnat lösa. 

För ett år sedan skrev Dino Viscovi, forskare och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tillsammans med en annan forskare Tobias Olsson, en rapport om äldre och digitala verktyg. Dino skrev så här i en intervju i My Newsdesk. "Det som framkommit är att äldre precis som alla andra i samhället behöver hjälp med digital teknik av vänner och bekanta. Skillnaden är att deras kontaktnät av ”varma expert” minskar ju högre upp i åldern man kommer." 

Det räcker inte med bibliotek och studieförbund, det behövs "varma experter" som hjälper till när svårigheterna dyker upp. 

En konsekvens av detta tycker jag är att när man är osäker på tekniken och ska skaffa ny smartmobil eller surfplatta så är det viktigt att inte bara välja en produkt som uppfyller kraven. Det viktigaste är förmodligen att se vad bekanta som man träffar har för utrustning, skaffar man samma typ av utrustning som de har, Apple (iPhone, iPad) eller Android (Samsung, Huawei etc.) då kan man hjälpa varandra. 

På nära håll har jag ett exempel på detta, hustrun tillsammans med 3 andra damer träffas regelbundet och de har alla samma typ av utrustning och de inte bara hjälper varandra med den, du tipsar om roliga appar också.
Har du synpunkter eller frågor kring detta så klicka här.
Janerik Sundh

Hälsans stig

Till skillnad mot en del andra, åtminstone på sociala medier, så tycker jag att Växjö är en vacker stad. Själv cyklar jag ofta Hälsans stig, det är gång- och cykelvägen runt Växjösjön och Trummen. Gå ned till Vattentorget när det är vackert väder, vilken härlig oas det har blivit sedan man byggde trädäcket utmed sjön och gjorde iordning sittplatser också. 
När jag cyklat upp mot lasarettet och tittar åt höger just nu så har de japanska körsbärsträden slagit ut i full blom, du ser en närbild här till höger. Klicka/tryck på bilden.
Sedan kommer jag till Strandbjörket, igår var det fullt med föräldrar - eller var det mor- eller far-föräldrar och små barn.

Här till höger ser du en bild på Vattentorget en solig dag förra veckan.
När man som jag cyklar nästan varje dag från vår till höst då lär man "känna", nej kanske inte känna men man känner igen många människor och så efter ett tag börjar man hälsa på varandra. 

Hälsans stig är något fantastiskt idag, när jag växte upp på 50- och 60-talet då var Växjösjön och Trummen två övergödda och illaluktande gröna sörjor som ingen kunde tänka sig att bada i. Idag har vi badplatser vid Kampapelare i Växjösjön och vid södra änden av Trummen och vattnet är blått och rent idag.

Dessutom finns det konstverk runt Växjösjön. 

Till höger ser du min favorit, Torbjörn Johanssons Alla är.

Här stannar jag ofta till och tittar och fotograferar. Jag vet inte varför jag fastnat för just det här konstverket, men så är det väl med konst. Man vet inte varför men vissa verk berör en.
Klicka/tryck på bilderna så blir de bättre.
Janerik Sundh

Sysselsättning i karantänen

Jag har inga större problem med den här karantänen, för min del handlar det om att hitta på sysselsättningar. En sysselsättning är att försöka hitta på ämnen att skriva om i den här bloggen. Idag blir det inte så mycket om IT utan mer allmänt. I och för sig är ju fotografering numera rätt mycket databearbetning, beskärning, ljus, färger mm. 

Så gott som varje dag tar jag min cykel och kamera och kör en runda, oftast blir det Växjösjön-Trummen-Växjösjön, den rundan kallas ju för Hälsans stig.
Igår gick vi också på eftermiddagen - hustrun och jag - en sväng kring Trummen, och där vid den lilla dammen vid norra änden av sjön, strax väster om Sankt Sigfrids fotbollsplan, där såg jag en fågel som jag visste fanns där och jag letade efter den hela förra året men fick aldrig fick syn på den då. Nu fick jag se den och kunde också fotografera den. Det är en rörhöna, den ser ut som en sothöna men har röd istället för vit näbb. Klicka/tryck på bilden så blir den större.

En annan sysselsättning som krävde en karantän för att ta tag i, det är att sortera alla våra böcker. När vi flyttade från huset i Sandsbro till en 3:a på Kampen så fick vi skänka bort ganska många böcker, de fick inte plats längre. I huset hade vi rätt bra ordning på böckerna, svenska författare för sig och utländska författare för sig och alla sorterade i bokstavsordning i bokhyllorna. Den här ordningen försvann i flytten så nu stod de huller om buller. I början på veckan plockade vi ner alla böckerna ur bokhyllorna, dessutom registrerade jag dem i mitt kalkylprogram Excel som dessutom fungerar bra som register också. Jag registrerade alla böckerna - författare (efternamn och förnamn), bokens titel, ev. serie, svensk eller utländsk. 
När jag var klar med alla utländska författare, det var 600 titlar, så sorterade mitt excelprogram alla böckerna i ordning: 1 - författarens efternamn 2 - författarens förnamn 3 - bokens titel. Det gick på mindre än 1 sekund förstås. Nu tog jag och plockade in böckerna i bokhyllorna i perfekt bokstavsordning. 
Så idag är det ingen konst alls att hitta Alkemisten av Paulo Coelho, det kunde tagit en timme tidigare nu tar det några sekunder. 

Det här jobbet "spricker" ju rätt snabbt när vi köper nya böcker. Vi kan ju inte plocka om alla böckerna varje gång det kommer en ny bok. Får nog göra om jobbet om några år igen...

Ta en Coronafika med en vän

För att hålla kontakten med sina anhöriga och vänner, funkar ju telefon och chatt väldigt bra, men det blir en extra dimension att se varandra när man pratar.

Det finns ju en uppsjö av appar och tjänster som erbjuder videosamtal via dator, surfplatta och telefon.
Skype, FaceTime, Whats App, Messenger, Google Duo, Zoom är några exempel. Båda måste förstås ha samma app.
Eftersom jag använder iPhone o iPad är FaceTime mitt förstahandsval. Det finns en FaceTime app för android, så alla apparna fungerar på alla sorters plattformar.

Idag har jag fikat med min vän Gunilla Palm som en del känner som handledare på Seniornet. Vi hade kommit överens om fikatid, ringde upp o hade ett långt trevligt samtal, kändes lite som att träffas.

Min svåger och svägerska har barnbarn i Köpenhamn som dom ”pratar” med dagligen. Alva, 9 mån, blir så här förtjust att se farmor och farfar!

På påskafton åt vi faktiskt middag med ovanstående par som satt i sitt hem i Stockholm, dom med en laptop på bordet och vi med en iPad i stugan. Det var en trevlig omväxling efter snart en månads karantän.
Testa!

Ha en trevlig fikastund!
Inga Markensten

Tick,tack,tick,tack.

Du hörs inte, du stör inte. Sitter tryggt på min armled och bara finns där. Servar mig med det mesta!
Vem är du och vad kan du?

Jag heter Apple Watch och lever ihop med iPhone. Men jag klarar mig givetvis själv utan att iPhone finns i närheten. Följer alltid med överallt på promenader och cykelturer etc.

Detta kan jag bl a göra:
• Betala i i affären utan att ange koden på bankkortet. Håller mig bara mot kortterminalen för för att betala!
Någon väska, plånbok eller iPhone behöver inte tas fram eller öppnas.
• Ringer någon, så svarar jag och vi kan prata på. Jag kan också ringa upp folk.
• Sms kan jag visa o sända.
• Givetvis har jag Kalendern också, som visar aktiviteter för en vecka framåt.
• En timer är jag också utrustad med. Har full koll på tex ugnens tid och kan lämna köket - för jag ringer när
tiden är ute.
• Räknar alltid steg och rörelser - har således full koll så ägaren motionerar tillräckligt.
• Ringer SOS och ägarens anhöriga om min sidoknapp hålls inne. Jag meddelar anhöriga att något hänt och att
jag befinner mig i nödsituation.
• Min digitala vän Siri är förstås alltid med mig. Hon fixar det mesta, som att skriva sms eller ringa upp personer,
som finns i inlagda i appen Kontakter.
• På natten placeras jag alltid i en speciell laddare, så jag är pigg och alert till nästa dag.

Hälsningar från Apple Watch
genom Tina Sigvardsson

Gå på utställning på Tekniska museet

Du kan nu se tekniska museets nya utställning hemma i soffan.
Efter den första visningen av museet finns 12 separata Youtube-filmer som är fördjupningar inom olika områden, missa inte dom.

Hyper Human
Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering? Var går gränsen mellan människa och maskin när vi kan förstärka och byta ut kroppsdelar? Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval? Utforska dessa frågor och många fler i Tekniska museets nya utställning Hyper Human.
https://www.tekniskamuseet.se/upplev/utstallningar/hyper-human/

Spännande!
tycker Inga Markensten

Smartmobil - är det en telefon eller dator eller vad?

Bilden föreställer min smartmobil, är det en telefon, en dator, eller vad är det?

För mig är den mitt bästa verktyg, den står för bekvämlighet. 
Jo, jag använder den för att ringa, men det är inte den huvudsakliga användningen för mig. Det är svårt att säkert säga vad jag använder den mest till. Men jag kan tala om vad jag använder den till.

- Telefon
- Kamera
- Messa, skicka sms eller Facebook message mm
- Videochattar, prata i telefon och samtidigt se den jag pratar med (bildtelefon). Messenger, FaceTime, Skype
- Ta reda på saker och ting, googla
- Ekonomi, det är ganska mycket 
    - Betala genom att Swisha. Utlägg och liknande. Betalning på torget och på mässor.
    - Betala räkningar, internetbanken/mobilbanken
    - Hålla koll på mina konton, internetbanken/mobilbanken
- Handla, e-handla och betala med bankkortet, särskilt nu för att minimera risken att smittas så köper vi livsmedel på nätet.
- Parkera med parkeringsappen
- Betala i butiker med Apple Pay, pengarna tas ut på mitt bankkort, men jag betalar med telefonen
- Navigator i bilen (eller på cykeln, eller gående) när jag inte hittar (apparna Google Maps eller Waze)
- Kolla min e-post
- Hantera mina sociala medier, Facebook, Instagram, Twitter och några till
- Kolla min myndighetspost, alla brev från myndigheter får jag digitalt till Min myndighetspost, alt. Kivra
- Har koll på min Kalender. Mitt minne är inte vad det varit så jag måste ha en kalender. Den här är med mig jämt
- Den är min klocka, väckarklocka, tidtagarur, timer
- Radio, jag lyssnar på radio i min mobil
- TV, tittar på SVT, C More alla kanaler jag har kan jag se i mobilen och föra över från mobilen till en TV-apparat
- Filmer på Netflix, startar filmen i mobilen och för sedan över den därifrån till en TV-apparat med Chromecast
- Musik, jag lyssnar på musik. YouTube, Spotify m fl.

Det finns säkert fler saker jag använder smartmobilen till, men det blev mycket mer än jag trodde när jag började fundera på vad jag använder den till.

Är det något av det jag räknat upp som du inte kan och skulle vilja lära dig. Klicka på mitt namn härunder och skicka ett mail till mig och tala om vad det är. Vi kan säkert sätt ihop en kurs om det.

Janerik Sundh

Nöden är uppfinningarnas moder

Jag besökte ju MAX på Teleborgsvägen för ett tag sedan. Det var en sak till förutom beställningen jag la märke till.

Bilden du ser här till höger visar hur de på ett smart sätt ordnat så att de sociala kontakterna minimeras. Du sätter dig vid ett av borden utomhus, skannar QR-koden som finns på bilden på varje bord. Alternativt kan du istället själv surfa till order.max.se (det är dit du kommer om du skannar QR-koden).
Beställ din måltid och när den är klar kommer personalen ut med den till ditt bord.

Du behöver alltså inte ens gå in för att beställa, inte ens för att hämta din måltid.
Janerik Sundh

Motion utomhus och träning inomhus

Antar att dom flesta som kan, tar en promenad om dagen i dessa tider. Själv har jag gått mer än någonsin sedan äldrekarantänen började. Dels för att jag har stort behov både av att röra mig och att vistas ute, dels för att jag skaffat en Apple Watch? Klockan driver ständigt på så jag rör mig mer.

30 min i rask takt varje dag är väl vad vår nya landsfader Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, påbjuder. För mig innebär det också möjlighet till social kontakt utanför hemmet, då jag gärna går ihop med andra äldre vänner. Håller avstånd, pratar o har en fikastund i en backe om vi går långt. Som här, bilden till höger, när vi gick Notterydsrundan.

Så till inomhusträningen. Som alla andra känner jag mig stel I kroppen och har långt till skorna så jag har kollat en del träningsprogram på nätet. På Youtube finns många bra och häromdagen testade jag Svt Play ett program med Sofia Åhman. Rörlighetsträning: https://www.svtplay.se/rorlighet-med-sofia Det är bra övningar men använd stol som stöd och sitt gärna om du har en tendens att bli yr?. Varje dag nån gång mellan 9 och 10 sänder TV: Hemmagympa med Sofia. Alla övningarna finns på SVT Play, klicka här.
Lycka till!
Inga Markensten

Det nya kommun- och stationshuset

I måndags la jag ut några bilder från min cykeltur i lördags i Facebookgruppen Växjöbilder. Jag hade framförallt fotograferat det nya kommun- och stationshuset i Växjö. Visst dominerar det stationsområdet. Är det vackert, passar det där? Jag tycker det.

En del av kommentarerna:
- Jag blir fortfarande förskräckt när jag ser mastodontbygget bakom gamla Elverket och Domprostgården.
- Vi är många som tar oss för pannan...
- Ja, det här var inte vackert. Jösses, vad har de gjort?
Men det fanns ett par positiva kommentarer.
- Vad vackert det blir med nya kommunhuset.

Tisdag förmiddag tog jag en ny cykeltur och la ut en ny bild på Facebook, tagen från andra hållet (från väster).

Oj vad kommentarer det blev. Lite fler positiva kommentarer den här gången och framförallt en kommentar som jag gillade.
- Minns rondellerna, allt nytt klagas det på, i början...
Så är det nog, de allra flesta av oss har svårt för förändringar. Det gäller bara att inte fastna i fällan och alltid tycka att det var bättre förr, för det var det inte. Tänker en efter ordentligt så blir en rätt snart klar över att det trots allt är bättre nu. Vad tycker du? Klicka gärna på mitt namn här nedan och skriva vad du tycker.

Klicka/tryck på bilderna så blir de större och bättre.
Janerik Sundh

Inget Internet!

I lördags kväll så försvann helt plötsligt internet från surfplattan jag satt och "lekte" med. Hustrun reagerade också. Vad gör man då? Hustrun la ifrån sig plattan och koncentrerade sig på TV'n istället.
Jag blev förstås lite mer stressad av detta som den tekniknörd jag är.

Okej, jag vet att min och hustruns surfplatta inte kom ut på Internet. Kollade min dator, samma sak där.
Första kollen är alltid att kolla någon annan enhet så man kan utesluta att det är den enhet jag använder datorn/surfplattan/smartmobilen som strular. Det var klart nu. Jag tittade på min router, alla lampor lyser och blinkar, ingen lampa lyser rött.

Wexnet står för själva nätet, fibern alltså, och den verkar ju fungera. Internet, det betalar jag Telia för och det var nog där problemet fanns. Jag hade nät routern var okej (Wexnet), men inget Internet (Telia).

Första åtgärden när så'nt här händer för mig är alltid att dra ut kontakten till routern, bryta strömmen alltså. Vänta 30 sekunder och sedan sätta på routern igen. Hade problemet funnits i routern så hade detta med stor sannolikhet fixat problemet. Men så var det inte nu, problemet kvarstod - inget Internet.

Nu ville jag kolla om Wexnet eller Telia lagt ut någon driftsinformation.
Tog fram min iPhone och stängde av Wi-Fi (Inställningar - Wi-Fi och stäng av) och då surfade jag ju via Telenors 3G/4G-mast som förstås fungerade. Googlade på: Wexnet driftsinformation - där fanns inget om något avbrott. Då googlade jag: Telia driftsinformation - på deras hemsida stod det att jag skulle titta på deras Facebooksida där fanns också en länk till denna. Där stod det att de hade tekniska problem och jobbade för fullt med att fixa det.

Skönt, då vet jag att det inte är något problem hos mig, det är bara att vänta.
När klockan närmade sig 22 så kunde jag inte "hia" mig längre. Jag drog ut strömmen till routern, väntade 30 sekunder och satte på strömmen igen. Efter några minuter såg jag att routern var klar. Surfplattan fungerade nu, men det gick rätt sakta. På datorn fick jag ta bort Wi-Fi anslutningen till min router och sedan lägga dit den igen, då fungerade datorn också.
När klockan var 22 kom meddelande på Facebooksidan att felet var åtgärdat och allt fungerade som vanligt.

Eftersom jag tyckte det gick trögt så gick jag till www.bredbandskollen.se på datorn, på de mobila enheterna finns en app som heter Bredbandskollen. När jag klickade på Starta mätningen så började kontrollen och efter ett tag fick jag besked, det gick sakta. Jag fick 10 - 12 Mbit/sekund och jag betalar för 100 Mbit/sek. Jag får två värden Nedladdning och Uppladdning, det ska enligt mitt avtal med Wexnet vara 100 Mbit nedladdning och 10 Mbit uppladdning. Så det här var verkligen dåligt. Men det kan vara så när det varit ett stort avbrott, när det gått någon timme så hade jag 100 Mbit igen.

Information när företag har problem, det gäller inte bara Telia. Den snabbaste och bästa informationen kommer nästan alltid på företagets Facebooksida. Orsaken är med största sannolikhet att det är så lätt och snabbt att skriva och publicera på Facebook, det kräver ingen speciell teknisk utbildning vilket oftast krävs för att skriva på en hemsida.
Janerik Sundh

MovieMaker återuppstår

Hej alla entusiastiska bildspels- och filmproducenter. Som många av er vet förlorade vi ett trevligt bildspels/videoprogram när Microsofts Windows 7 ersattes av Windows 10. Vill ni fortsätta med det programmet kan ni ladda ner det från nedanstående länk.
https://www.topwin-movie-maker.com/tutorials_is_microsoft_windows_movie_maker_still_available.html

Det är helt gratis men layouten är något annorlunda men enkelheten består.
Lycka till
Håkan Randolf

Streaming

Streaming är alltså att lyssna på radio, se på TV eller film, lyssna på musik och allt kommer du åt via din smartmobil/surfplatta/dator via internet. Jag har bara en app eller en sida på internet där jag väljer vad jag vill se eller höra.

När jag var yngre så handlade TV om att titta på TV efter TV-tablån och TV-programmen togs emot via en antenn. Musik det var vinylskivor, okej då jag är så gammal så jag har till och med spelat stenkakor. Det kunde också vara kassettband och sedan kom CD-skivorna. Film det var bio och sedan kom GVG (videobutik på Storgatan i Växjö) som hyrde ut VHS-filmer.

Idag är det nästan bara streaming för mig.
TV - min TV är ansluten till vårt bredband (trådlöst ansluten till routern), det innebär att jag kan titta på SVT Play, C More play, Netflix (filmer) och YouTube. På bilden här till höger ser du menyn som kommer upp längst ned på TV'n när jag trycker på Home på fjärrkontrollen.
På SVT Play kan jag se det som sänds just nu i SVT1, SVT2, Kunskapskanalen, SVT Barn och SVT24, dessutom finns många av tidigare sända program här som jag kan se igen. Har du abonnemang på Viasat, C More eller annan leverantör så har de också playkanaler som fungerar på samma sätt.

I köket har vi en liten TV-apparat, den är inte ansluten till någon antenn eller box. Den har en strömanslutning och en liten "mottagare", en Chromecast. Det innebär att jag kan titta på t ex SVT1 kl 8 på morgonen i min iPhone och så trycker jag på symbolen för Chromecast på iPhonens display och vips så kommer ljud och bild på TV'n istället för den lilla displayen i iPhonen. TV'n i köket är för gammal så den kan jag inte ansluta till mitt bredband utan jag får använda Chromecast. Ett alternativ till Chromecast är Apple-TV, med en sådan behöver du ingen smartmobil, med Apple-TV följer en liten fjärrkontroll och så finns en mängd program i menyn när du startar Apple-TV.
Men, har du en nyare TV som kan anslutas till ditt bredband då behöver du varken Chromcast eller Apple-TV.


Film, jag har massor med DVD-filmer idag, mina VHS-filmer kastade jag när VHS försvann. DVD har ju nästan försvunnit det också, köper du en ny dator idag så finns det ingen DVD-läsare i den. Men det finns DVD-spelare att köpa som man kan ansluta till en vanlig USB-port. Men film streamar du också idag, det sägs att Netflix står för dagens lägereldar. Förr var Hylands hörna en lägereld dvs alla pratade om vad som hade hänt i Hylands hörna i lördags, idag släpper Netflix en ny film eller serie samtidigt över hela världen och dagen efter pratar alla människor om den filmen eller serien. Netflix innehåller massor med filmer och serier och kostar från 89 kr/mån. Se priserna här https://www.netflix.com/signup/planform 

Musik, idag finns musiken på nätet så den streamar jag. Spotify finns i två varianter Premium och Free. Premium kostar 99 kr i månaden och då kan du spela hur mycket musik du vill med bra ljudkvalitet, ingen reklam och du kan göra hur många spellistor (jfr favoritband förr i världen). Det finns andra källor med musik på nätet utöver Spotify bland annat YouTube Music och Apple Music.
När vi kommer igång med våra kurser igen så hoppas jag kunna köra en kurs i just Streaming.
Janerik Sundh

Käppar i hjulet

Saknar er deltagare som inte fick chansen att få del av de kurser ni valt denna senare del av terminen. Ni vet, man laddar som kursledare och tänker, det här vore roligt att berätta om eller visa er. Så fick man inte det. Du fick heller inte tillfälle att gå den kurs du valt och hade kanske också velat berätta om något, eller hade frågor som du äntligen skulle få svar på.

Så kommer den där lilla osynliga varelsen och sätter käppar i hjulet. Visst, jag vill inte smitta dig och vill inte bli smittad själv. Bra om vi klarar oss på grund av dessa och många andra försiktighetsåtgärder. Vi gör nytt försök till hösten och/eller våren.

Vi bor inte så långt från kyrkan här ute på landet. Där ringer man i klockorna tre minuter klockan 17.00 varje dag. Som påminnelse om att sända en tanke till de som är sjuka, har sjuka i sin närhet eller fått sorg. Men också för att den som hör klockarna stannar upp och tänker att det gör kyrkan för att dom tänker på oss.
Apropå det så har faktiskt prästen och kantorn spelat in en fin gudstjänst tillsammans och lagt ut det på Facebook. Så de är också tränade i att kommunicera digitalt.

Men det känns ändå en del när barnbarnen står ute på gatan och vinkar och vi får kommunicera från dörren. Jodå, man kan ju gå ut gå med dem också, men de små barnen är spontana och snart är de för nära. Farligt nära enligt myndigheterna.
Konsumtionen har ju ökat på TV-tittandet. Dessa spännande och fina serier som finns på Netflix, HBO och SVT play. Så när man har släpat sig runt byn och samlat på sig en 5 till 10 000 steg, då får man både kaffe och TV-spänning.

Ibland smiter vi ut, hustrun och jag. I bilen smittar vi ju ingen, förutsatt att ingen krockar med oss och vi måste mötas i chockat eller i ilsket tillstånd med någon annan. Håll därför avståndet i trafiken också. Man glider runt i de nybyggda kvarteren och kanske tar med någon hämtmat hem. Så rullar dagarna på.
Tillsammans har vi rensat min garderob på skjortor. Det blev 8 stycken till Erikshjälpen. Älskade skjortor som nu inte följt med i utvecklingen, utan stannat i växten.
Håll huvudet kallt, hjärtat varm och händer rena och lev väl.
Bo Skandevall

Snabbhjälp i Windows 10

Om du söker efter Snabbhjälp i din dator så kommer bilden här till höger upp på din skärm.

Med hjälp av den här appen kan någon annan:
- Ta över din dator, han får upp din skärm på sin dator. Du ser hela tiden vad han gör.
- Istället kan han välja att bara se din skärm på sin dator men han kan inte göra något.

För att detta ska kunna ske får du en 6 siffror lång kod av den som ska hjälpa dig. Den koden skriver du in i rutan ”Kod från assistenten”. När det är gjort och du tryckt på Enter-tangenten får du frågan om du tillåter att assistenten tar över din dator. Svarar du Ja på den frågan så får assistenten upp din datorskärm på sin dator och kan hjälpa dig med det du behöver.
När du avslutar så tas förbindelsen ner och assistenten har inte längre kontakt med din dator.

Ska du hjälpa någon annan så klickar du på länken ”Hjälp någon annan” då får du den kod som den du ska hjälpa fyller i enligt ovan.

Detta är ett suveränt verktyg, inte minst i dessa Corona-tider.

Låt inte någon du inte litar på ta över din dator, det är förstås självklart.
Janerik Sundh

Handla mat On-line

Igår kväll var det dags att hämta maten vi beställt i vår närbutik, Kvantum Teleborg. Vi hade två olika beställningar som vi kunde hämta på samma gång. Dels en 3-dagars Vego-kasse, dels en kasse med andra varor som vi valt ur deras sortiment. Jag hade börjat med att se filmen ”Handla mat online” https://youtu.be/TrBngKw0sWk , enkel och instruktiv!

När man vill handla loggar man in via sitt mobila BankID. Väl inne på butikens sida väljer man tid för hämtning eller hemleverans, det dröjer i regel ett par dagar innan det är klart. Det är många som handlar online!
Som i annonserna finns veckans erbjudanden först på sidan, i sökrutan ovanför skriver man önskad vara och då visas butikens sortiment inom den varugruppen. Bara att välja och vraka alltså! Av grannen hade jag lärt mig att t.ex frukt skriver man antal om det inte finns speciella förpackningsstorlekar, dom hade fått en banan och ett äpple, vilket var i minsta laget!
När man är klar ser man en lista på alla sina varor inkl pris, man kan lägga till o dra ifrån som man vill. Är man nöjd betalar man i kassan. Affären reserverar en ngt högre summa beroende på att vikten på frukt och dylikt varierar något. Detta är justerat på kvittot man får vid hämtning.

Hur gick det då? Jo allt funkade bra för oss, en vara hade tagit slut och den var borträknad på kvittot. Vegokassen för 4 personer i 3 dagar skulle utan vidare räcka till 6 middagar för oss två! Kul att testa, dagens middag ”Krämig risotto med sojabönor, tomater och champinjonsallad” smakade bra!
LYCKA TILL!
Inga Markensten

Tid att odla

Har ni upptäckt vad mycket tid det finns nu, när varken SeniorNet eller Senioruniversitetet är igång? Inga barnbarn att hämta eller sysselsätta, ingen bio, inga konserter heller för den delen.
Själv har jag , som vanligt när det ljusnar på våren, fått odlingssug. Satsar på doftande luktärter i år, utvalda sorter beställda på nätet hos Cecilia Wingård, här är hennes butik. Hon är ”The Queen of Luktärter”, skrivit en fin bok i ämnet och har Luktärtsfestival i Hallarup i Skåne varje år i juli.

Återkommer imorgon och berättar om min första matkasse från ICA som jag ska hämta ikväll.
Inga Markensten

E-handel på apoteket

På Internetkafé Tallgården sa en av deltagarna för några veckor sedan att han numera alltid handlar på nätet när det gäller inköp på apotek. Smart och även billigare.

I veckan behövde jag köpa nytt schampo, jag har ett som bara finns på apoteket, och jag behövde också Alvedon. Jag gick in på apoteket.se och jodå det fanns både schampo och Alvedon så jag beställde 2 flaskor schampo en förpackning Alvedon. Betalning kunde ske med kort, direktbetalning via internetbank, faktura eller månadsfaktura.

Jag valde direktbetalning via min internetbank och det fungerade klockrent. Det var bara leveransen som inte fungerade som jag hade tänkt mig. Brevet blev för stort, det gick inte att lägga i brevlådan så jag fick hämta brevet på mitt utlämningsställe. Summan av varornas ordinarie pris var 295 kr, men här kostade inköpet 245 kr. 50 kr billigare alltså. Ingen kostnad för frakt heller. 
Det finns förutom apoteket.se även apotea.se och kanske fler. Vill du lägga till något, kommentera eller fråga så kan du klicka på mitt namn här nedan så får du min e-postadress.
Janerik Sundh

Att handla hamburgare

En tisdag för några månader sedan var jag ensam hemma så jag tänkte äta lite skräpmat. MAX hamburger-restaurang ligger ju ganska nära min bostad. Men jag går inte dit och beställer mat.
Jag startade MAX-appen, valde att starta en beställning, jag valde restaurangen på Teleborgsvägen. Sedan valde jag att Ta med istället för Äta där och så tryckte jag på välj Måltid.

Det fanns 39 (trettionio!) olika måltider att välja mellan. Jag valde Orginalmål, det borde väl vara en hamburgare. Sedan kom det upp ett fönster att jag kan lägga till en extra Orginalburgare 90 g / Crispy fries mellan eller stor / Läsk mellan eller stor. Sedan kom det upp ytterligare ett fönster med nya tillval: Plusmeny, Lägga till dip , Lägga till ännu mer. När jag var färdig med alla val så visades vad jag valt och att det kostade 96 kr.

Nu skulle jag välja hur dags jag vill hämta maten, valen var Direkt 4 minuter eller fick jag själv välja klockslag när jag skulle hämta. Slutligen, betala med kort eller PayPal. Jag valde bankkort och knappade in kortnumret, giltighetstiden och CVV-koden. Gissa vad som hände? Jag fick upp meddelandet att betalningen misslyckades! Varför då? Kom då på att mitt bankkort är naturligtvis spärrat för internetköp! Loggade in i internetbanken och öppnade för internetköp och gjorde om betalningen och nu gick det bra.

Jag valde att hämta kl 18:20. 18:13 fick jag ett sms att min måltid tillagas nu. 18:17 kom ett nytt sms Din måltid är klar, nummer 4316. Jag kom 18:20 och påsen med måltiden stod på bänken, på tavlan stod det att 4316 var klar. Jag tog påsen och muggen och fyllde på med Cola och körde hem och åt upp maten.

Det var nog tredje gången på ett och ett halvt år som jag köpte hamburgare men som den IT-freak jag är så tyckte jag att det här med appen det var det som var höjdaren. Men nu kan jag ju den så då blir det nog ingen hamburgare på ett tag.
Janerik Sundh