Zoom-kafé - Tema

Tema den 27 maj - Sista Zoom-kaféet för säsongen

Torsdag den 27 maj repeterar vi lite från förra veckans träff som handlade om PTS Guider till videosamtal, fjärrhjälp när man har problem med dator, surfplatta eller smart telefon.

Vi hinner säkert spela åtminstone en låt så skicka gärna med ett tips på någon artist/låt om du vill. Kanske visar jag några bilder från någon av Facebook-grupperna jag är med i eller visar jag någon av Lars-Göran Rydströms filmer Växjö då och nu i Smålandsposten.

Välkomna
Janerik Sundh

TEMA-träffar

Här kör vi TEMA-träffar varje torsdag kl. 13:30 - ca 15:00
Torsdagen den 13 maj är helgdag så då blir det inget tema-kafé. Nästa Tema-träff blir den 20/5.

Du kan koppla upp dig från kl. 13:00 för att kolla att allt fungerar. 

Med största sannolikhet räcker det om du klickar på länken (Klicka här för att ansluta) som finns på förstasidan. Men här nedan är all information om Zoom-mötet.

Länk: https://us02web.zoom.us/j/88568954751?pwd=S3UzWE5mdVdBU2xnaFg5MnFSVmxoUT09
Meeting ID: 885 6895 4751
Passcode: 582570
3
Välkommen!
Janerik Sundh 073-826 13 31

Zoom-kafé Tema den 27 maj

Idag hade vi det sista Zoom-kaféet för vårsäsongen. Håll uppsikt på vår hemsida, kör vi igång i mitten på augusti igen så skriver vi förstås om det på hemsidan.

Idag tittade vi och pratade lite om Bo Skandevalls debattartikel på vår hemsida. Är det inte vars och ens PLIKT att ha ett BankID? 
Är det inte allas skyldighet att ha och kunna hantera en smart telefon eller surfplatta? 

Vi var nog ganska överens tror jag i alla fall, att när man inte har fysiska eller mentala hinder så är det nog ens skyldighet att hänga med i utvecklingen. 
Jag försökte också visa hur fantastiskt bekvämt jag har det numera, när jag har näst intill ALLT i min iPhone.
- Betala med bankkortet. Jag har lagt in mitt bankkort i appen Apple Pay så nu betalar (blippar) jag med min telefon istället för med kortet. När jag ska betala tar jag upp telefonen, dubbeltrycker på sidoknappen, låter telefonen legitimera mig genom att hålla kameran mot mitt ansikte (alternativ är fingeravtryck eller kod), håller fram telefonen mot betalterminalen så blippas beloppet. En extra fördel är att det är inte mitt bankkortsnr som används utan Apple genererar ett annat nummer som ändå leder till mitt vanliga bankkortsnr när uttaget kommer till banken.

- Swish. På marknader, torget, till kompisar kan jag swisha pengar från mitt konto i telefonen så klart.

- Bussbiljett. Ska jag åka buss köper jag biljett i Länstrafikens app och visar upp den i automaten i bussen. Allt i telefonen.

- Parkeringsapp har jag förstås. Ska jag parkera i stan så sköter jag det i telefonen också och jag betalar bara för den tid jag står parkerad, inte en minut längre.

- Hittar jag inte till Tallgården så tar jag fram Google Maps och skriver in Tallgården Växjö och så får jag upp GPS'en i telefonen med vägbeskrivning och allt. 

- Får jag väntetid så kan jag passa på att läsa Smålandsposten för den har jag också i telefonen.

- Ser jag något vackert eller något annat jag vill komma ihåg efteråt så fotograferar jag det med telefonen.

- Slutligen, jag kan ju ringa med den också och sms'a.
Hur kan någon vara utan en så'n här?

Sedan tittade vi lite på ett projekt som Internetstiftelsen håller på med. Det tar fram små nano-utbildningar, 5-minutare om bedrägeri och nätbrottslighet. 

Vi hann också med att titta lite på YouTube och jag visade också fördelarna med att logga in på Google. Jag har loggat in med mitt gmail-konto på sidan www.google.se och därmed är jag inloggad på alla Google-apparna, alltså YouTube också för det är en app som ägs av Google. Vi kom nog fram till att vi skulle vilja ha en kurs om just YouTube för där finns mycket och många finesser. 
Vi tittade och lyssnade på Louis Armstrong när han sjöng What a wonderful world.

Om jag tappar min iPhone så kan jag på min iPad eller min dator gå till sidan iCloud.com på internet och logga in med mitt AppleID och där kan jag då ser var min iPhone finns. Det fungerar om inte min iPhone är avstängd. Jag kan också spela upp ett ljud i min iPhone. Om jag är övertygad om att den är stulen så kan jag radera den fullständigt. Då har jag blivit av med en dyr telefon men den som har den har inga uppgifter om mig över huvud taget.

2021-05-27 Janerik Sundh

Zoom-kafé Tema den 20 maj

Vi började med lite önskemusik, Karin hade vaknat en natt och då spelades What a wonderful world med Louis Armstrong. Så den började vi med idag. Klicka här så får du höra och se den igen.
Sedan tittade vi på PTS Digitalhjälpen. Sök på PTS Digitalhjälpen så kommer du dit, eller klicka här.
Här finns videoguider och steg-för-steg beskrivningar hur du kommer igång med videosamtal och/eller videomöten. 

Kom igång med med videosamtal. Här finns guider för FaceTime, Google Duo, Messenger, WhatsApp och även en guide för att delta i Zoom-möte. Klicka här så kommer du till sidan med de guiderna, bara skrolla nedåt en bit så hittar du guiderna, eller leta själv på sidan.

Vi tittade lite på fjärrhjälp också. Det finns en sida Hjälp på distans med fjärrstyrning. Klicka här så kommer du dit. PTS har valt att göra en guide för Chrome Remote Desktop när man vill att någon ska få fjärrstyra sin dator. Själv har jag fjärrstyrt många datorer de senaste månaderna och då har jag använt det program som finns installerat i alla Windows 10-datorer, det heter Snabbhjälp. Programmet fungerar alldeles utmärkt, jag får upp den andra datorns bildskärm som ett fönster på min dator och jag kan göra samma saker på den datorn som jag kan på min egen dator. Den jag hjälper ser samtidigt på sin skärm exakt vad jag gör. Han/hon kan när som helst avbryta.
När det gäller fjärrhjälp till andra enheter finns TeamViewer, ingen av de hos SeniorNet Växjö som använt TeamViewer tycker att det fungerar bra. Men man kan använda Zoom för att låta den som behöver hjälp "dela sin skärm" då kan man se exakt hur det ser ut. Lite omständigt kanske men det bör fungera.

Smarta möte för dig som hör dåligt eller inte alls hittar du på sidan https://horsellinjen.se/
Här finns också en guide för att delta i Zoom-möten, klicka här.

Innan vi stängde kaféet för idag blev det en önskelåt till, Jan Lindblad med I en klosterträdgård.

Nästa möte blir det sista för den här säsongen, på torsdag den 27/5 kl 13:30. Vi repeterar lite om detta och så spelar vi säkert lite musik också. 

2021-05-20 Janerik Sundh

Zoom-kafé MUSIK den 6 maj

Idag spelade vi 50-talsmusik via Spotify och YouTube. 
Naturligtvis öppnade vi med Rock Around The Clock med Bill Haley & His Comets. Genombrottet för Rock'n Roll sägs varit när den låten spelades i filmen Blackboard Jungle - på svenska Vänd dem inte ryggen - med Glenn Ford som lärare i en riktigt stökig skola. Sidney Poitier hade också en stor roll i den filmen.
Vi hann sedan med att lyssna på The Platters, Pat Boone, Doris Day och Tommy Steele. Det visade sig att "några" av oss höll på Tommy Steele i fighten med Elvis Presley om vem som var bäst. Det har varit skämmigt i många år efteråt...

Vi titta på Neil Sedaka på YouTube, dels när han slog igenom med Oh Carol på 50-talet i en TV-show och dels 2012 i The Greek Theatre i Los Angeles när han var 73 år och fick en enorm publik att sjunga med i Sweet Caroline.

Jag lovade er lite länkar till mina favoriter på YouTube. 
Jerry Williams, You Never Can Tell 
JustD med Thorleifs, Tre Gringos
Dire Straits, Walk of Life
The Beach Boys, Kokomo
Bruce Springsteen, You Never Can Tell
Glenn Miller, In The Mood 1941
Max Raabe und das Palast Orchester, Cheek to cheek
Andre Rieu, Hallelujah (Leonard Cohen)
The Spinners, Working My Way Back To You
Papa Bue's Viking Jazz Band, Just A Closer Walk With Thee (kyrkoconsert)
The Tree Tenors, Nessun Dorma
The Beautiful South, Dream A Little Dream

Zoom-kafé MUSIK den 29 april

Här är en liten lathund som beskriver hur du skapar en egen spellista i Spotify. Klicka här.
Det fina med spellistor i Spotify, jämfört med gamla tiders favoritkassettband, är att du när som helst på några sekunder kan lägga till ny musik och lika lätt ta bort någon låt du inte längre vill ha på den spellistan.

Bilden här till höger visar hur det ser ut hos värden när han rattar Musik-kaféet på torsdagarna. Klicka/tryck på bilden så blir den större.

Vill ni kolla mina spellistor så starta Spotify
Klicka på Sök
Skriv i sökrutan
spotify:user:p169sun
tryck enter 
skrolla en liten bit nedåt till Offentliga spellistor
längst ut till höger, klicka på Visa alla

Nu ser ni 126 spellistor, en del är det många låtar i och en del är det bara några få. Men överst hittar ni 3 spellistor från Zoom-kaféet.

Jag tipsade också om ett antal spellistor som Spotify gjort. Sök på All Out 40s, All Out 50s, All Out 60s osv. Själv fastnade jag i förmiddags på 50- och 60-tals listorna. Vilken Guldgruva!

Det finns också en profil på Spotify som heter: Året var. 
Sök på Året var. Bläddra sedan långt ned så hittar ni profilen som heter Året var. Klicka på den så hittar ni en mängd spellistor, klicka på Visa alla. Där finns från Året var 1940 till Året var 2009. 

Har du frågor, så tveka inte att maila eller ringa mig.

Maila önskemusik till mig så spelar vi den nästa vecka.
2021-04-29 Janerik Sundh

Zoom-kafé MUSIK den 22 april

Det blev ett abrupt slut på Musik-kaféet den här gången. Det var en kollega i SeniorNet som "snodde" vårt Zoom-abonnemang så vi blev utkastade allihop. 

Bengt och Ingvar loggade in efter 10 minuter så vi hade ett litet snack i alla fall. Vi kom överens om att vi fortsätter i maj också med vårt musik-kafé. Nu hoppas jag att vi kan hålla på tills vi själva vill sluta nästa torsdag. 
Så välkomna den 29/4 kl 13:30. Vi har ju ett antal låtar kvar på listan från idag som vi kan spela, men skicka gärna in fler till mig på mejl eller sms.

Idag spelade vi Bert Kaempfert - Red Roses For A Blue Lady. Luciano Pavarotti - Nessun Dorma. Lionel Richie - All Night Long. Edith Piaf - La vie en rose. Dooley Wilson - As Time Goes By (ur filmen Casablanca). The Manhattan Transfer - Chanson D'Amour. På YouTube spelade vi: Musica Vitae, Sofia Karlsson och Elise Einarsdotter - Andra sidan. Spiegel im Spiegel for Cello and Piano (Arvo Pärt). Världen första norska helpdesk - drift med norrmän. Sedan ville jag spela Dire Staits - Walk of Life och då snoddes Zoom-abonnemanget och vi åkte ut allihop.

Men alla låtarna finns på mitt Spotify-konto sök på spotify:user:p169sun och tryck enter så hittar du mina spellistor och där finns en som heter Zoom-kafé Önskelista 22/4 - 21. Spellistan kanske kommer upp om du klickar här.

Välkomna nästa torsdag kl. 13:30.

2021-04-22 Janerik Sundh

Zoom-kafé MUSIK den 15/4

Vi är fortfarande ett litet gäng, men egangerade musiklyssnare. 
Idag hade jag gjort ett musik-quiz, inte för att tävla utan för att se om vi kom ihåg något. Om du har Spotify kan du skriva i Spotify's sökruta exakt det jag skrivit inom citationstecken men citationstecknen ska du förstås inte ha med: "spotify:user:p169sun" tryck sedan enter så kommer du till mina offentliga spellistor. De två första listorna:
Zoom-kafé Önskelista 15/4 -21, detta är vad Karin önskade höra på dagens kafé.
Zoom-quiz 2021-04-15, det är det quiz jag hade planerat för idag.

Går ni dit i datorn, smartmobilen eller surfplattan kan ni förstås spela alla låtarna som Karin önskade: 
The final countdown, Europe; Your song, Elton John: I maschi, Gianna Nannini; Amapola, Andrea Bocelli; Som en bro över mörka vatten; Tommy Körberg.

Quiz-listan innehåller:
Moonlight Serenade, Glenn Miller. Glenn Miller ansåg att varje band skulle ha sitt eget sound. Han letade länge efter det och han kunde inte själv säga när han kom på det. Det var en klarinett som spelade melodin, en tenorsaxofon spelade också melodin en oktav lägre. Sedan var det tre saxofoner till som stod för harmonierna.
The Winds of War (TV-serien Krigets vindar), Main title. TV-serie i 7 delar 1983 om Pug Henry's familj under andra världskriget.
June Night, Svend Asmussen. Svend Asmussen fiol, Ulrich Neumann gittar och Alice Babs sång, det var Swe-Danes 1958-1962. Innan jag hörde Svend Asmussen avskydde jag fiol. Men hans sätt att spela jazz på fiol, oj oj oj.
Gudfadern, Main title. Nino Rota var nominerad till en Oscar för den här musiken. Marlon Brando vann en Oscar för sin roll som Don Vito Corleone. 
Sole, sole, Siw Malmkvist och Umberto Marcato. Den här inspelningen låg 58 på Billboards singellista 1964. Umberto turnerade ensam i Sverige och i Finland 1963. 1964 tillsammans med Siw och då blev det fart på karriären.
Hallelujah, Milk and Honey feat. Gali Atari. Detta var vinnaren i Eurovisionsschlagerfinalen i Jerusalem 1979. Den finns inte på Spotify eftersom det är en favorit för mig fick jag köpa den på iTunes för 9 kr.
Torna a Surriento, Luciano Pavarotti. När jag först hörde denna trodde jag det var ur en opera. Det är det inte, det är en populär melodi i samma genre som O Sole Mio och mycket populär. 
The Entertainer, Soundtrack Blåsningen. Skrevs av Scott Joplin 1902. Blev mycket populär när den blev ledmotiv i filmen Blåsningen med Paul Newman och Robert Redford 1973. 
Hooked on a feeling, Björn Skifs Blue Swede. Blev etta på Billboards singellista i USA i april 1974. Sjöngs först in av B J Thomas 1968. En brittisk sångare Jonathan King gjorde en cover 1971 och la till "ooga chaca ooga chaca". Men den slog till först när Blue Swede och Björn Skifs gjorde sin cover 1974. Den fanns med i filmen Guardiens of the Galaxy och var först i soundtracket till Guardiens of the Galaxy II trots att låten inte var med i 2:an. Då gick den upp i topp igen 40 år senare på Billboards 200-lista i augusti 2014. 
I Will Survive, Nisse Landgren. Först spelade förstås Gloria Gayners discoversion. Jag gillar bägge versionerna, men alla var inte överens med mig. Jag tror man måste lyssna lite på Nisse Landgren innan man lär sig att uppskatta framförallt hans sångröst. Han har ett suveränt ljud i sin röda trombone och han har en mycket skön men lite speciell sångröst. 

I samband med att vi lyssnade på The Winds of War så visade jag webbsidan IMDB.com och hur man kan hitta massor av information om alla filmer som någonsin gjort här. Vi såg bl a att den första filmen Stellan Skarsgård var med i var en TV-serie Bombi Bitt och jag 1968.

Vi letade efter en inspelning med Malena Ernman och Jerry Williams när de framför Counting Miracles, vi hittade den på YouTube men det var ingen hög kvalitet på den inspelningen (mobilkamera). 

Nästa vecka blir det musik igen om ingen önskar något annat. Ett alternativ kan vara att titta på några av filmerna Smålandspostens Lars-Göran Rydqvist har producerat Växjö då och nu. 
Vad det blir beror på vad ni önskar, önskar ni musik så skicka sms eller mail till mig och önska musik, skriv låttitel eller bara artist så letar vi upp musiken, gärna 3-4 förslag. Vill du ha hjälp med att ansluta med Zoom så ring mig tidigare i veckan så försöker vi fixa det.

Zoom-kafé MUSIK den 1/4

Idag började vi med Spotify och Chuck Berry och No Particular Place To Go. Chuck Berry var ju en av Jerry Williams favoriter. Apropå det visade jag att jag har några grupper med spellistor.
Jag har en grupp som heter Artistlistor och idag gjorde jag en ny lista inuti denna Jerry Williams, tidigare fanns där Elvis, Billy Joel, Natalie Cole, Jan Malmsjö, Ingmar Nordström, Rod Stewart, Östen Warnerbring och Weeping Willows. Men, som sagt, jag har precis börjat med den här samlingen.
Jag har en annan samling som jag kallat Genrer. Där finns Filmmusik, Jazzigt, Tradjazz, Marschmusik, Klassisk musik, Swingeran, Soul, 70s Soul Classics, Disco, Country, Smörsång, Dansband. 
Ur Artistlistor spelade vi: Billy Joel - My life. Ur Genre, Filmmusik: The Godfather Waltz, Main title: Love Theme ur The Winds Of War. 
Sedan blev det lite tradjazz, West End Blues med Papa Bue's Viking Jazz Band därefter Swingeran och Moonlight Serenade med Glenn Miller. Sedan blev det ur Disco-samlingen Daddy Cool med Boney M.
Jo men tidigare hade vi testat våra minnen. Jag spelade June Night, det var ju Svend Asmussens signaturmelodi. Svend Asmussen var ju en av Swe-Danes som dessutom bestod av Alice Babs och Ulrik Neumann. Sedan blev det Sole, sole, sole med Siw Malmkvist och Umberto Marcato.

Nu finns det en spellista på mitt Spotify som heter Zoom-möte Tema: Musik.
Vill du hitta den så tryck klicka på Sök i Spotify, skriv där exakt:
spotify:user:p169sun
Tryck enter så får du upp mina spellistor, du får förmodligen trycka/klicka på Visa alla, den texten står till höger.

2021-04-01 Janerik Sundh

Zoom-kafé MUSIK den 25/3

Tema Musik var det den 25/3.
Vi tittade och lyssnade lite på Spotify och tittade väldigt kort om hur man gör egna spellistor. Sedan tog vi en tur på Google också, för att komma till YouTube. 

Jag rekommenderar och jag loggar själv in på sidan google.com på så sätt sparas dina sökningar och när du loggar in dig på YouTube (som ägs av Google) så är du inloggad direkt. Om du tittar på bilden här till höger ser du, längst upp till höger ser du en rund ikon (det är en bild på mig) som visar att jag är inloggade på google med mitt Google-konto som är mitt gmail (janerik.sundh@gmail.com alltså) med samma lösenord som jag har när jag loggar in på mejl-kontot. 
Alldeles till vänster om den runda bilden ser du 9 "prickar". När jag klickar på den ikonen så kan jag här välja att logga in på vilken som helst av google's appar. Här valde jag idag att klicka på YouTube. 

YouTube öppnas då, och jag är förstås inloggad där direkt eftersom YouTube är en Google-app (ett program ägt av Google). Här är det en stor fördel att vara inloggad eftersom jag kan se min Historik på YouTube. 

Här ser du på bilden till höger hur det ser ut när YouTube startas. Klickar du på bilden blir den större. Eftersom jag är inloggad har jag en annorlunda meny i vänstermarginalen. Där finns ett val Historik, klickar jag där ser jag i kronologisk ordning vilka YouTube-klipp jag tittat på. Sedan finns det också en "mapp" som heter Favoriter, den mappen finns från början. Sedan har jag skapat ett antal andra "mappar", Musik, Skämt, Western, Historia, Film och Sport. När jag tittat på en YouTube-video så finns det nedtill till höger i denna ett val Spara. Klickar jag på Spara där så kan jag välja att spara videon i någon av mina "mappar". Har jag inte gjort några egna "mappar" så kan jag spara videon i Favoriter, den mappen finns alltid.

Här är länkar till musik vi spelade på Spotify, du måste ha Spotify på din utrustning (dator/smartmobil/surfplatta) för att det ska fungera.

Spotify-länkar:
Meditation from Thais med Jules Massenet, London Symphony Orchestra - Klicka här.
Torna a Surriento, Luciano Pavarotti. Klicka här.
Moonlight Serenade, Glenn Miller. Klicka här.
I Love The Nightlife, Alicia Bridges. Klicka här.
Min spellista jag gjorde på 3,5 minut igår kväll. Klicka här.

YouTube-länkar:
Jerry William, Polarpriset 2014. You Never Can Tell. Klicka här.
JustD med Thorleifs. Tre gringos. Klicka här.
Sketch med Jarl Borsén, Ulf Brunnberg och Sven Melander. OBS! Skämt om religion. Klicka här.

Extraklipp, Beethoven Symphony no. 9. Klicka här.

Nästa vecka blir det mer om musik på Spotify och YouTube samt lite tips och trix om Spotify o YouTube.

2021-03-25 Janerik Sundh

Eftersnack den 4 mars

Programmet Seniorsurfarna tisdagen den 2 mars handlade mycket om hjälpmedel

Ljudhjälpmedel

Siw Malmqvist satt inne och de andra ropade på henne men hon hörde ingenting. När sedan Johan kom in så fick vi reda på att Siw har hörapparater och hon hade kopplat dem till sin telefon! Så hade de ringt till henne hade det fungerat perfekt.
Jag har ett par kamrater med hörapparater och de säger båda två att det bästa med dem är när de går på konserter i kyrkan eller konserthuset det är att koppla hörapparaterna till ljudslingan. Man kan tydligen även koppla hörapparaterna till en smartmobil, det visste jag inte. 
Kattis berättade och visade hur man kan ändra textstorleken i många av apparna. Det gör man i telefonens

Synhjälpmedel

Inställningar där finns valet Visning och ljusstyrka (i min iPhone, liknande val finns i andra smartmobiler), här när jag skrollar nedåt hittar jag valet Textstorlek. Längst ned finns en skala, skjut den vita ringen åt höger så ser du att texten blir större. Detta påverkar textstorleken i alla appar som använder dynamisk text, t ex dina mejl och sms och en del andra appar, men inte alla. 

Mer om ljudhjälpmedel

Sedan visade Kattis att man kunde ändra volymen på ringsignalen från telefonen och att man även kunde ställa in så att telefonen vibrerade när det ringde. De här valen finns också under Inställningar och valet heter Ljud och haptik i min iPhone, i andra telefoner heter valet ljud och vibration. Själv har jag ställt in att min telefon ska vibrera om jag har stängt av ljudet. Men har man svag hörsel kan det vara smart att ha både ljud och vibration när det ringer.

Lagring i molnet

Molnet! Alla var intresserade när Kattis berättade om molnet. Har du en Apple-produkt dvs. iPhone eller iPad, då har du tillgång till Apple's moln som heter iCloud. Utan någon extra hyreskostnad har du tillgång till 5 GB (gigabyte) men det är inte så mycket om man har många bilder. Så jag har 10-dubblat mitt utrymme i iCloud till 50 GB vilket kostar mig 9 kr per månad. Förutom bilder så sparas alltid här, så länge det finns plats, din backup av din iPhone/iPad. Om du i Inställningar trycker på det översta valet (Ditt namn och så står det Apple-ID, iCloud, medier och köp) där trycker du sedan på valet iCloud och där trycker du slutligen på valet Bilder. Om du i den bilden drar reglaget iCloud-bilder så det blir grönt, då kommer alla bilder och videor att lagras automatiskt i molnet som heter iCloud. Har du väldigt mycket bilder och videor kanske inte 50 GB räcker, nästa steg är 200 GB och hyran blir då 29 kr/mån. 
Andra smartmobiler använder Google Drive och det finns förstås liknande funktioner för dem.
För datorer använder många OneDrive som är Microsofts molntjänst. Om man använder Word, Excel, PowerPoint och några andra kontorsprogram alltså de program/appar som ingår i det som tidigare hette MS Office men numera är omdöpt till Microsoft 365 och som man prenumererar på istället för att köpa. Priset är 649 kr/år eller 899 kr/år, den första gäller en person och den andra familjen (upp till 6 personer). Här ingår lagring i OneDrive 1 TB (terabyte) dvs 1 000 GB.

Siri och
Assistenten
Nu handlade det om röststyrning, i iPhone och iPad heter assistenten Siri, i andra smartmobiler helt enkelt Assistenten. 
Jag har aldrig använt Siri tidigare men nu fattade till och med jag, att för vissa saker är det här suveränt. För Carl Jan var detta verkligen till nytta eftersom han lider av dyslexi. Han har en verklig assistent som hjälper honom att skriva mejl och sms bland annat. 
Jag själv har fått en rehab-övning som jag i tre dagar ska utföra varje timme, nästa tre dagar varannan timme och slutligen de följande tre dagarna var tredje timme. För att jag ska klara detta måste jag använda larmet i min iPhone och det är lite pilligt att ändra alarmet. Så nu använder jag röststyrning som jag tycker är mycket enklare.
När larmet ringer så kör jag min övning sedan säger jag till min iPhone: "Hej Siri", efter pipet säger jag "Ställ in alarm på elva och trettio". Får bekräftelse av Siri och även ett pop-up-fönster som visar larmet. Suveränt enkelt och smart. En annan sak som jag tycker är lite svår, antingen trycker jag för kort eller för långt, det är enklare att säga: "Hej Siri" och efter pipet "Tänd ficklampan" och sedan "Hej Siri", "släck ficklampan". Carl Jan bad Siri att skicka ett sms till Kattis. Det fungerade utmärkt. Han kunde med rösten få Siri att först skapa ett sms till Kattis och sedan även få henne att skriva in den text Carl Jan dikterade. Det här gillade Carl Jan.

2021-03-05 Janerik Sundh

Eftersnack den 25 februari

3:e programmet började med att Carl Jan Granqvist pratade med sin sekreterare, han dikterade ett svar på ett mejl han fått. Det är nog inte så lätt när man har dyslexi att vare sig skriva eller svara på mejl. Men alla har ju inte en sekreterare. 
Kattis tog med sig Carl Jan ut i trädgården för att prata om detta. Hon visade Carl Jan att man kan diktera direkt in i smartmobilen, istället för att skriva så trycker man på ikonen som föreställer en mikrofon och så dikterar man sitt sms eller mejl. Jag hade aldrig prövat detta tidigare men idag gjorde jag det och det fungerade förvånansvärt bra. Det enda jag behövde rätta var avslutningen. Jag sa (mycket tydligt) Hälsningar Janerik. Men den envisades med att skriva Jan-Erik. 
Man behöver inte lida av dyslexi, man kan ha stora fingrar eller vara lite darrig, då är det svårt att skriva på de små tangenterna på smartmobilen. Testa!

Inga visade Google Assistenten. När Inga sa Hej Google sätt på P1 så hördes genast radions P1. Hon frågade Hej Google, vad blir det för väder imorgon i Växjö så svarade högtalaren vad det blir för väder enligt SMHI. Men när hon frågade om hon behövde mössa imorgon så svarade assistenten att hon inte förstod frågan. 
Växjö kommun har en visningslägenhet med mycket teknik för att man ska kunna bo kvar i sin egen lägenhet om man vill det även när man börjar bli gammal. Här fanns bland annat Google Assistenten och när Henrik Rossling, som visade lägenheten, sa Hej Google, tänd belysningen så tändes förstås vissa förutbestämda lampor. Sedan sa han Hej Google, dra ner persiennerna och då gjordes förstås det. Det fanns annan teknik också, när det ringde på dörren så blinkade vissa lampor. Om lägenheten lämnades och dörren inte låstes inom 5 minuter så ringde det hos sonen till lägenhetsinnehavaren. Är någon intresserad av ett studiebesök så skicka ett mejl till mig.

Vi pratade lite om olika appar för detta, WhatsApp är populär, Inga demonstrerade. Själv har jag använt FaceTime, Messenger och just nu oftast Google Duo. De som ska vara med måste förstås ha samma app. När det gäller FaceTime fungerar det nog bäst om man ringer upp en i taget. I WhatsApp kan du göra en grupp och alla rings upp direkt.

Filma med smartmobilen hade de flesta gjort, men i Seniorsurfarna använde de ett redigeringsprogram också, vi skulle gärna vilja veta vilket, det nämndes inte. 

Det blev lite kortare idag så vi slutade 14:30 men Inga fortsatte med några som ville testa att spela Bridge på nätet. 

Eftersnack den 18 februari

Vi tittade och lyssnade på Seniorsurfarskolan avsnitt 2, 5-minutersprogrammet som hänger ihop med TV-programmet Seniorsurfarna samma avsnitt. Klicka här om du vill se det igen.

Alla närvarande hade handlat, eller åtminstone försökt handla på nätet. Minns jag rätt? Var det bara jag som handlat livsmedel på nätet. I mars-april förra året fungerade inte utlämningen av varorna så bra, det var lite trångt när jag skulle hämta mina kassar. Alla har lärt sig, idag fungerar det mycket bättre, idag kan jag sitta kvar i bilen och ringa ett nummer så kommer de ut med mina kassar. 
Vi pratade om Apoteket, det var flera som handlat där, det är enkelt att handla där, det är billigare att handla på nätet än att besöka apoteket för att handla. Gäller inte receptbelagda varor, enligt Inga, där gäller samma pris. Själv väljer jag leverans till Instabox Willys Teleborgsvägen eftersom det ligger nära till för mig. Förra veckan handlade jag måndag em och strax efter kl 12 på tisdagen fick jag sms att mitt paket fanns i Instaboxen på Willys och så fick jag en PIN-kod 8 siffror. När jag kom till den röda instaboxen så tryckte jag lätt på displayen och så tändes den och jag kunde knappa in PIN-koden och genast öppnades en av luckorna och där var mitt paket. Mycket enkelt och smart.

Idag, efter vår träff köpte jag ett par hörlurar, eftersom ljudet blir så mycket bättre vid Zoom-möten. Jag kunde betala på en mängd olika sätt, jag valde faktura och det var gratis. Leverans givetvis Instaboxen på Willys, ville jag ha hörlurarna imorgon så kostade det 49 kronor. Jag behöver dem inte förrän nästa torsdag så jag valde det andra alternativet leverans till Instaboxen på tisdag nästa vecka, det var gratis. Mycket enkelt och smidigt och säkert i dessa pandemitider.

Vi pratade om att googla också.
I TV-programmet googlade de på varandra, jag minns inte vem men någon googlade johanrabaeus, utan mellanslag mellan för- och efternamn. Gör det själv får du se, google fixade det automatisk "Menade du Johan Rabaeus?" naturligtvis klickade/tryckte jag Ja på den frågan. Jag fick upp svar från Wikipedia och från IMDB. Det är alltid viktigt att titta vem som svarar. Wikipedia är ett "lexikon" men inte jämförbart med Nationalencyklopedien förstås. Vem som helst, som registrerar sig, kan skriva på Wikipedia. Så du kan inte vara 100 % säker på att det du läser där är sant. Men nästan, så jag läser oftast Wikipedia-träffar när jag söker på personer. IMDB - klicka här så kommer du dit - är Internet Movie Database, här finns information om alla filmer som gjorts. Söker du på Greta Garbo så får du upp alla 33 filmerna hon medverkade i. Här finns också en biografi men allt är förstås på engelska.

Inga pratade om vikten av att vara källkritisk. Vem har gjort websidan? Varför? Finns det kontaktinfo på websidan? När är det skrivet? Det är förstås viktigt att informationen är daterad. Finns information om det du söker efter på flera ställen, det ökar trovärdigheten. 
Det pratas om att vår åldersgrupp är dåliga på källkritik, det var kanske sant för 10 år sedan. Vi har ju växt upp med tidningar och radio och TV som vi kunde lita på. Men idag tror jag att vi är minst lika bra som de ungdomar som lärt sig i skolan att vara källkritiska. Vi har en stor fördel eftersom vi har mycket erfarenhet.

Webbläsare finns det ett antal av. De allra flesta som använder iPhone och/eller iPad använder Safari. De allra flesta som använder datorer använder Google Chrome, andra använder Firefox (Mozilla Firefox), en del använder Edge (Microsoft Edge). Om du använder Edge är det viktigt att uppdatera den eftersom Edge inte kunde hantera vissa sidor men det rättades i en uppdatering för ett antal veckor sedan. Det finns andra också. 
I min iPhone är jag fullständigt nöjd med Safari så där ändrar jag inte webbläsare. I datorn däremot var det Edge installerad redan när jag fick den så här laddade jag ned och installerade både Google Chrome och Firefox. Alla tre är egentligen bra men testa och se vem du trivs bäst med. 

Sökmotor tog också upp. Google använder förstås de allra flesta, det heter ju googla när man ska söka efter något på nätet. I iPhone och iPad är det lätt och snabbt gjort att byta till en annan sökmotor. I inställningar går du till Safari och där en bit ned på sidan står det Sökmotor, tryck där så kan du välja mellan: Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo och Ecosia. Min erfarenhet säger att jag inte väljer Yahoo eller Bing, de är inte i samma klass som Google. Däremot kan det vara värt att testa DuckDuckGo och Ecosia. Googla på dem så får du se vad de har för ev. fördelar. Ecosia är bra för klimatet, det hörs på namnet. DuckDuckGo är bra för din integritet.

I TV-programmet pratade de lite om Facebook. De skapade en egen privat grupp med bara deltagarna Arja, Siw, Carl Jan, Johan och Kattis. Jag känner ganska många som har gjort just detta skapat hemliga grupper där de kan umgås privat med barn och barnbarn. Det finns olika sekretessnivåer när du skapar en grupp på Facebook. Offentlig eller Privat. Är gruppen Privat kan bara medlemmarna i gruppen se vilka som är med i gruppen och vad de gillar och publicerar i gruppen. Den enda uppgift som är offentlig i en Privat grupp är vem som är administratör eller moderator i gruppen.
Privat grupp tycker jag är utmärkt, dessutom gillar jag några andra grupper. Gamla Växjöbilder och en grupp som heter Växjöbilder, i den visas nya bilder som man tagit själv. 
Det jag inte tittar på i Facebook det är kommentarer om känsliga ämnen som politik eller idag om pandemin. Inläggen som skrivs är ofta bra, men när man kommer ner i trådarna (kommentarerna) där dyker trollen och botarna upp och här kommer hat och hot. Så jag vill inte bli arg, irriterad när jag läser på Facebook och risken är mycket mindre att det ska inträffa om jag låter bli att läsa kommentarer.
Vill ni veta mer om farorna med Sociala medier så googla på Jaron Lanier eller på 10 skäl att genast radera dina sociala medier. 

Slutligen lite om frågan 1177 och den viktigaste frågan för mig just nu, det förstås när kan jag bli vaccinerad.
Jag sökte häromdagen på sidan 1177.se och jag hittade rätt till slut, men det tog ganska lång tid och jag hamnade fel flera gånger innan jag hittade rätt. Sedan testade jag att googla: "När kan jag vaccinera mig mot covid-19". Jag fick flera träffar, men den andra träffen var från www.1177.se >Stockholm. Jag klickade på den länken och kom till en sida 1177 Stockholm där jag valde region Kronoberg istället. Till höger på sidan fanns hjälp att hitta på den här sidan. En liten bit ned stod det -> När kan jag vaccinera mig? Okej, jag klickade förstås där.
Då kom information upp Vem kan vaccinera sig i Region Kronoberg just nu? Och där står vad som gäller just nu. Om jag går till den sidan på måndag eller tisdag nästa vecka så kanske det står något annat. Jag hittade alltså enklare rätt sida genom att googla. 

2021-02-18 Janerik Sundh 

Eftersnack den 11 februari

Det här tyckte jag fungerade rätt bra för att vara första gången för mig som Co-Host tillsammans med Inga. Några hade tidigare använt Zoom och för några var det första gången.
Jag tror att det kommer att bli bättre och bättre ju fler kaféer / Zoom-möten vi haft.

Det var roligt att så många valt att komma med, vi var 13 deltagare där en var med fast han (Torbjörn) varken syntes eller hördes. 

Vi började med att titta på Seniorsurfarskolan, det är två program varje vecka. Seniorsurfarna som sänds på TV på tisdagar i SVT1 kl. 21:00 - 21:30. Det programmet finns också på SVT Play. Det andra programmet är endast 5 minuter långt och heter Seniorsurfarskolan, det programmet sänds inte i TV utan finns på UR Play. 
Jag tittar på de här programmen genom att gå till UR Play för där finns bägge programmen så man kan se dem när man vill. 

Det kommer mer information här senare, när Inga Markensten och Tina Sigvardsson har levererat matierial till mig.

2021-02-11 Janerik Sundh

Här ovan ser du hur Zoom-kontrollerna är placerade på en iPad. Jag har skrivit i bilden eftersom det är så liten text. Det blev lite svengelska men jag ska försöka förklara.
Till vänster högst upp End, betyder att du avslutar Zoom och lämnar mötet. Under den har du symbolen för att växla kamera (normalläget är att kameran som är riktad mot dig används). De nio "prickarna" därunder är en meny. Klicka på den så kan du växla mellan Speakers view och Gallery view. (Läs mer längst ned i bilden med översättningarna)

Upp till höger. Mikrofonen tryck på den så blir det ett rött diagonalt streck över micken - Mute = Avstängd. Tryck en gång till på den så försvinner strecket och micken är på igen. Nästa ikon fungerar på samma sätt fast här gäller det kameran (video). Den gröna ikonen används när man vill dela sin skärm (Share screen), normalt är det bara host (värden för mötet) som kan använda detta, men han/hon kan dela med sig så att andra också kan använda funktionen. Nästa ikon heter Participants dvs Deltagare, trycker du på den ikonen så får du upp en lista på alla deltagare i mötet. Den sista ikonen längst till höger står det More under, tryck på den så får du upp fler alternativ.

Kommer troligen att komplettera det här lite senare.

Här nedan ser du kontrellerna som de ser ut i en dator.