Anteckningar från den 20 februari

Tips på URplay. Seniorsurfarna är en programserie som sänds på SVT UR på torsdagar kl. 21:00. Första avsnittet sändes förra veckan, ikväll sänds andra avsnittet. Medverkande är Marianne Mörck, Claes Malmberg, Ewa Fröling och Björn Hellberg.
På tisdag den 25/2 är det föreläsning på Domkyrkocentrum om e-hälsa. Läs mer på vår hemsida.
Sedan pratade vi om att man ser något roligt på Instagram eller på Facebook och när man ska visa det för någon så är det lögn att hitta det igen, det är uppslukat av alla andra inlägg som kommit. Men, det går att spara inlägg på Facebook och Instagram. 

På bilden från Instagram här till höger ser du till höger precis under bilden, till vänster är hjärtat men allra längst till höger finns en symbol som betyder Spara. När du trycker på den symbolen så blir den svart och då sparas inlägget i din profil.
För att i efterhand ta fram just det inlägget så trycker du först på din profil (det är bilden/ikonen som föreställer ett huvud och axlarna allra längst ned i bilden) sedan när din profil kommit fram har du tre vågräta streck högst upp till höger, tryck där så har du valet Sparade. När du väljer detta får du fram dina sparade inlägg.
Det fungerar på samma sätt i Facebook, skillnaden är att du behöver inte gå till din profil. När du taget fram Facebook, längst ned till höger har jag tre vågräta streck (meny alltså), tryck där så finns valet Sparat, tryck på Sparat så ser du dina sparade inlägg i Facebook.

För att hitta inlägg på YouTube är det enkelt om du är registrerad och loggar in på YouTube. Då kan man se sin historik i menyn. 

Vi pratade också lite om lösenordshanterare, googlar du på ordet lösenordhanterare hittar du en länk till en artikel i PC för Alla som handlar om detta. De har testat de 9 vanligaste/största leverantörerna. Här kan du läsa deras recention av dem. 1 Pass är den som de tycker är bäst. Samtidigt flaggar de för att du med en lösenordshanterare har ett enda lösenord, ett komplext sådant som ger dig tillgång till alla dina lösenord. Glömmer du det lösenordet så har du tappat ALLA dina lösenord.

IBU Live är en app som jag alltid använder när jag tittar på skidskytte på TV. Är du intresserad av statistik typ vem åkte fortast i spåret, vem var snabbast i skyttet osv, då är den appen en riktig höjdare.

En kursdeltagre i veckan skulle åka med ett barnbarn till Stockholm och gå på Gröna Lund, hon undrade hur hon skulle hitta ett hotell i närheten. Använd www.trivago.se, www.booking.com t.ex. och sök på Stockholm, klicka sedan för att få upp en karta. Här ser du alla hotell som ligger nära Gröna Lund och Skansen, klicka på markeringen för hotell och kolla pris mm.

Taxi Kurirs app använde jag för några månader sedan när vi missat sista bussen hem. Dels kommer man före i kön när man använder appen, bara det alltså. Istället för att sitta och vänta i en telefonkö så beställer jag min resa från och till med en gång. När jag beställt resan får jag reda på vad det kostar och sedan ser jag på en karta var "min" taxi befinner sig. När den närmar sig så går vi ut till gatan och då kommer taxin. 

Anteckningar från 13 februari 2020

Idag skulle det handla om streaming i första hand om musik, streaming på svenska strömmande. Jag kan alltså spela upp musik som inte finns i min dator, surfplatta eller smartmobil. Musiken finns hos någon av leverantörerna av musik, Apple Music, YouTube Music eller Spotify, det finns andra också men det här är de stora. Störst är Spotify. Men innan vi började så ville Bengt att jag skulle visa hur man spärrar för obehörig adressändring. Det gör man genom att logga in på Skatteverket.se, inloggning kan ske med BankID, Mobilt BankID, AB Svenska Pass (då behöver man ett kort och en kortläsare) eller Foreign eID (utländsk e-legitimation). Enklast är enligt min mening Mobilt BankID. När du loggat in väljer du Alla e-tjänster, du kommer till en sida med samtliga Skatteverkets e-tjänster. Långt ned hittar du Spärra obehörig adressändring, klicka på Till e-tjänsten. På den här sidan ser du din folkbokföringsadress och från vilket datum den gäller. Härunder gör du ditt val. Överst är det val som är standard om du inte själv gör ett val vilket är att ändring av adress kan göras på blankett eller med e-legitimation. Det undre valet är Spärra obehörig adressändring vilket innebär att adressändring bara kan göras med e-legitimation. Jag rekommenderar verkligen att ni gör detta.

Tillbaka till streaming. När jag började med musik i datorn så var det inte streaming, jag köpte låtar på Apples iTunes. Fördelen med detta var att jag behövde inte köpa en hel CD utan jag kunde köpa enstaka låtar. Idag finns Apple Music som innehåller 60 miljoner låtar som du kan spela upp. Inget gratisabonnemang finns, Student 49 kr/mån, Personligt 99 kr/mån och Familj 149 kr/mån.
Sedan har vi YouTube, det finns mycket musik på "vanliga" YouTube, här på vårt internetkafé spelar vi Jive och kollar på dans i Paris innan varje torsdagskafé. Men nu finns också YouTube Music, priserna är desamma 99 kr/mån för ett personligt abonnemang. 
Sedan har vi den största av dem alla, den svenska musikjätten Spotify. Senaste kvartalet gick med förlust (som vanligt) men Spotify växte, de har fler betalande prenumeranter nu är förra kvartalet och det är tydligen det viktigaste. Spotify har två abonnemang ett gratis och så har de Premium som kostar 99 kr/mån.

På 70-talet köpte jag en förstärkare som innehöll en tuner (så jag kunde lyssna på radio), en skivspelare, en rullbandspelare och en kassettbandspelare samt ett par maffiga högtalare. Sedan fick jag köpa EP- och LP-skivor. Attan vad bra det lät. Men det var dyrt! 
Idag har jag Spotify Premium för 99 kr/mån och då kan jag spela all världens musik, jag behöver aldrig köpa en CD. Sedan har jag appen Spotify i min dator, i min iPhone, i min iPad och i SeniorNets dator (den jag har med hit). Datorn/iPhonen/iPaden är alla min förstärkare, skivspelare och bandspelare. Det enda jag köpt till är en högtalare, samma som den vita jag använder här. Vill du lyssna på mina spellistor (jämförbart med favoritband på kassetter förr) så ska du förstås ha appen Spotify, du behöver inte ha Premium. I sök-rutan högst upp till vänster skriver du spotify:user:p169sun och så trycker du enter/verkställ. Då får du se några av mina publika spellistor, klicka på länken Visa alla så ser du alla 105.
Jag visade också en rolig profil (alla användare har en egen profil, min heter p169sun), den heter Året var. När du hittat den ser du 3-4 spellistor Året var 2009 osv bakåt, men klicka på länken Visa alla så får du spellistor från 1940 till 2009. Du kan se vilka låtar som släpptes och var populära på respektive år. Kolla Året var 1964 så hittar du All my loving med The Beatles och även Baby Love med The Supremes. En av mina favoriter finns där också My Girl med The Temptations. 

Anteckningar från den 6 februari 2020

Vi började som vanligt med YouTube-klippet https://www.youtube.com/watch?v=iFUYpqMf9AU
Härlig musik och suverän dans - det får alla mungipor att dras uppåt!
Sedan blev det ett litet musikquiz, Thomas var naturligtvis facit, vilket härligt minne han har. 

Vi gick ganska snabbt igenom de apparna som jag tycker ger mig bekvämlighet. MobiTime heter Länstrafiken Kronobergs app. Apple Pay använder jag för att betala med mitt bankkort utan att använda bankkortet. Det finns på Androidsidan istället Samsung Pay och Android Pay. Vilka banker som godkänt dem vet jag inte.
Swish är för alla som har det och som jag pratat med en riktig kanon-app. Det är så lätt att skicka pengar till någon. 7 miljoner svenskar har Swish idag. Mobilt bank-id är snart lika nödvändigt för alla som gamla legitimationshandlingar som körkort, pass eller id-kort. Waze och Google Maps använder jag som GPS (navigator) i bilen och när jag går i okända städer. Flashscore för liverapportering av fotboll, ishockey, handboll mm.

Efter dessa fortsatte jag med andra appar som jag inte hann med förra torsdagen. SMS Park använder jag för att parkera när jag måste ta bilen till stan. Med den eller den andra appen som heter Parkster kan jag parkera på alla Växjö kommuns parkeringsplatser i stan och bara betala för den tid jag står parkerad. Appen i min smartmobil är parkeringsautomaten. När ni skaffar någon av de här apparna så ska ni ändra faktureringsmetod. Gör du inte det så blir det en pappersfaktura och den kostar 25 kr hos SMS Park och den är lite dyrare hos Parkster. Jag har valt e-postfaktura som är gratis. 
eSMP använder jag varje morgon, jag läser alltså Smålandsposten i min surfplatta. Har man prenumeration på papperstidningen så har man utan kostnad tillgång till eSMP. Väljar man bort papperstidningen så blir prenumerationen förstås billigare. Papperstidningen mån - lör kostar 266 kr/mån, e-tidningen eSMP kostar 179 kr/mån.
SVT Play och C More använder jag varje dag. Jag streamar TV både från SVT och från C More. Antingen tittar på TV direkt i min surfplatta, men är det längre program så använder jag Chromecast för att föra över TV-sändningen från min surfplatta eller smartmobil till en riktig TV-apparat. SVT Play är förstås gratis, det kan man inte säga om C More.
Taxi Kurir har en i mitt tycke suverän app. Det är inte ofta jag åker taxi men för några månader sedan skulle jag åka från Norra Esplanaden (vid fängelset) hem till Kampen. Jag startade appen och då visade den på vilken adress jag var (det finns ju en GPS i min smartmobil) och så fick jag tala om till vilken adress jag ville åka. Därefter om jag ville åka nu eller om jag ville åka senare. Jag valde nu, för det var väldigt sent. Din bil kommer om 40 minuter och det kostar 140 kr. Sedan fick jag upp en karta i appen som visade var "min" taxi var just nu, jag kunde följa den på kartan hela vägen fram till mig. När jag såg att taxin var vid Oxtorget så tog vi på oss ytterkläderna och när vi kom ner till gatan då kom taxin.
Swedbank, www.swedbank.se i datorn eller appen Swedbank i surfplattan eller smartmobilen använder jag i stort sett varje dag. Jag måste göra det eftersom jag inte noterar några kortköp eller andra betalningar över huvud taget och mitt minne är inte vad det varit. Så jag kollar vad som hänt på mitt konto för de köp jag gjort igår och idag, de kommer jag ihåg.
Jag visade också hur man i mobilbanken (som du kör i smartmobilen) kunde skanna en faktura. Mobilens kamera hämtade bankgironummer, OCR-nr, belopp och namn på mottagaren direkt från blanketten, jag behöver inte skriva någontin själv. 
När jag frågade hustrun vilken app hon använder mest så gissade hon att det var Wordfeud (alfapet i mobilen). Men det är det inte, hon har en app som hon använder 6-7 timmar om dagen! Det är Sveriges Radio, appen heter Sveriges Radio Play. Hon startar appen när hon vill lyssna på radion och så ansluter hon till en bluetooth-högtalare och den går nästan hela dagen.
Vilken app tror ni jag använder mest? Just det, den heter Spotify!
Tack för idag!

Anteckningar från den 30 januari 2020

Uppstarten vårterminen 2020 var välbesökt, vi var 21 deltagare.
På tips från Kjell handlade det idag först om QR-koder. QR-koder är väl ungefär som streckkoder, kanske lite mer avancerat. Jag berättade först om Berthel Nordström, 2013 blev han som 92-åring utnmämnd till Sveriges modernaste pensionär av Digidelnätverket. Berthel var väldigt intresserad av den nya tekniken, han hade både iPhone och iPad och även en bluetooth-högtalare. Precis som undertecknad gillade han musik och Spotify. Men han berättade i ett TV-program om hur han när han köpte torskrygg så en QR-kod på paketet. Naturligtvis måste han skanna den med sin iPhone och då fick han upp ett suveränt recept på en fiskgryta. 
Idag tycker jag att mesta användningen av QR-koder är i samband med Swish. 

Här till höger ser du ett exempel på en QR-kod som fungerar med Swish. Det är en QR-kod som jag själv har skapat på sidan https://www.swish.nu/qr-generator. Här skriver jag själv in rubriken, i det här fallet SeniorNet Växjö, sedan skriver jag in vilket Swish-nummer pengarna ska gå till. Det kan räcka så, men när jag skapade den här QR-koden så ville jag att det skulle gälla 40 kronor och texten skulle vara Bildbehandlingscafé, så då skrev jag in de uppgifterna också och samtidigt låste jag dem så när någon skannar den här QR-koden så är alla uppgifter ifyllda, mottagare, belopp och meddelande. Det är bara att trycka på Swischa och sedan godkänna betalningen.

Men det är helt frivilligt om man vill låsa fälten om belopp och meddelande. När jag betalar garderobsavgiften på Konserthuset så använder jag den QR-koden de har och då får jag själv fylla i beloppet. Samma sak när jag köper jordgubbar på torget, beloppet fyller jag i själv.

När du i Swish ska skanna en QR-kod så trycker du på valet Skanna (se bilden till höger, det står under den blå knappen Swisha), då får du upp ett fönster i vilket du ska placera QR-koden. När Swish-appen har läst QR-koden, du gör ingenting annat än siktar in QR-koden i fönstret, så klickar det till och du kommer till bilden där Swishnummer, belopp och meddelande finns. Fyll i belopp och ev. meddelande om fälten inte är ifyllda och klicka på Swisha. Sedan får du verifiera betalningen med mobilt bank-id som vanligt.
Det här är mycket praktisk, dels slipper den som betala att knappa in Swishnumret/mobilnumret, dels blir det garanterat rätt nummer. Det går dessutom snabbare, åtminstone när man gjort det några gånger.

Jag visade också en annan typ av QR-kod, i onsdagens DN fanns en reklam om Kina-resor. I den reklamen fanns en QR-kod. För att skanna en QR-kod som inte har med Swish att göra så behöver man en QR-kodsläsare. I App Store (iPhone) och i Playbutiken (Andoid) finns flera QR Reader, jag hittade en som var gratis. Den hette QR Reader. När jag skannar QR-koden i DN så hamnar jag direkt i den sidan på internet som handlar om just den här Kina-resan.

Det finns en sida på internet där du själv kan skapa QR-koder. Här är länken till den sidan:
www.qr-code-generator.com. Testa och lek lite här.

Nästa ämne den här dagen var BEKVÄMLIGHET! Jag menar på fullt allvar att jag har aldrig tidigare i mitt liv haft det så bekvämt som jag har det idag. 
Det har jag därför att jag har råd att ha en smartmobil, de är inte gratis men de kan hjälpa dig med mycket. Jag visade en del av de appar jag har i min smartmobil som jag tycker gör livet bekvämt.
MobiTime, den appen använder jag för att se när bussen går från Kampen (där jag bor) till Stortorget. När jag är vid hållplatsen kan jag med den appen se exakt var min buss är! Alla bussarna har ju GPS-sändare. Så här ser jag i appen när bussen kommer (inte enligt tidtabell utan i verkligheten). Jag kan t o m titta i en karta var bussen är just nu och följa den på kartan om jag vill.
Apple Pay använder jag istället för mitt bankkort. Jag har lagt in mitt bankkort i appen Wallet (den appen finns i alla smartmobiler från början). Jag googlade på "Swedbank installera apple pay" och då fick jag upp anvisningar hur jag skulle göra. Byt ut Swedbank om din banks namn.
Med Apple Pay behöver jag inte mitt bankkort utan jag håller fram min smartmobil mot betalterminalen. OBS det fungerar bara på betalterminaler som kan hantera kontaktlösa transaktioner, blip alltså.
Swish är verkligen bekvämlighet för mig. Mobilt bank-id också, det måste jag ju ha för att kunna använda Swish. Men jag använder det också för att logga in på min internetbank, på 1177 Mina vårdkontakter, på Skatteverket mm.
Waze är en Navigator (GPS), jag köpte en laddare till min iPhone som jag kan använda i bilen och så köpte jag en hållare att sätta fast min iPhone på instrumentbrädan. En suverän navigator som jag alltid använder när jag ska till en för mig okänd adress. Jag använder den eller Google Maps även när jag är ute och går i en stad jag inte hittar i.
Flashscore är en bra app för att få liveresultat på fotboll, ishockey, handboll, bandy, tennis, basket, volleyboll mm.

Så långt hann vi, jag har några appar till men dem berättar jag om nästa torsdag.